Sorin Ilieșiu cere liderilor PNL să se delimiteze de declarațiile lui Alexandru Muraru, după acuzele adresate ambasadorului Israelului în România

Sorin Ilieșiu cere liderilor PNL să se delimiteze de declarațiile lui Alexandru Muraru, după acuzele adresate ambasadorului Israelului în România
Publicat: 31/08/2023, 19:33
Actualizat: 31/08/2023, 19:35

Profesorul Sorin Ilieșiu a adresat, joi, o scrisoare deschisă către PNL, prin care le cere liberalilor să se delimiteze de acuzațiile formulate în spațiul public de Alexandru Muraru la adresa ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar, în contextul întâlnirii dintre ambasador și liderul AUR, George Simion.

Ilieșiu susține că dialogul dintre ambasadorul Israelului și AUR este unul „deosebit de benefic”, și are drept scop de „a deschide un dialog” cu AUR „după ce aceasta a fost de acord să adopte public cele patru principii centrale pentru statul Israel”, respectiv:

„Responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor care s-au aflat sub controlul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; condamnarea antisemitismului și adoptarea definiției antisemitismului așa cum a fost prezentată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului; interzicerea glorificării criminalilor de război, în frunte cu Ion Antonescu; și susținerea includerii comemorării Holocaustului în sistemul educațional românesc”.

Acesta mai spune că gestul vicepreședintelui PNL a fost de o „incredibilă obrăznicie”, și nu face altceva decât să pună PNL într-o „situație ridicolă”.

Gestul vicepreședintelui dvs Alexandru Muraru de a-l certa și a-l dăscăli cu incredibilă obrăznicie, descalifică PNL punându-vă într-o situație deosebit de jenantă, penibilă și ridicolă. Dar mult mai grav e că tentativa vicepreședintelui dvs de a impune guvernului israelian să acționeze conform deciziilor sale personale riscă să declanșeze un război politic și diplomatic între țara noastră și statul Israel. Sau poate că deciziile vicepreședintelui dvs nu sunt personale, ci ale liderilor PNL, Doamne ferește?!…, a spus fostul senator PNL de Sibiu.

Prof. Univ. Dr. Sorin Ilieșiu le-a cerut lui Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan și Alina Gorghiu să se delimiteze de declarațiile lui Alexandru Muraru, chiar dacă PNL stă mai prost în sondaje decât AUR, și îi acuză pe liberali că și-au abandonat idealurile interbelice, devenind un „partid antinațional”, contrar doctrinei liberale.

Stimați lideri ai PNL Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan și Alina Gorghiu, există o sigură soluție: delimitarea categorică față de gestul iresponsabil și deosebit de malefic al vicepreședintelui dvs, prin excluderea din PNL. Pe de altă parte, chiar dacă AUR a depășit PNL în sondaje, nu aveți voie să duceți în derizoriu campania electorală. Mai bine demonstrați că doriți să redeveniți un partid național, nu unul antinațional care calcă în picioare sacra idee călăuzitoare liberală „Prin Noi Înșine”

Ce spune Muraru după întâlnirea ambasadorului Israel cu AUR?

Liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, afirma că gestul ambasadorului Israelului, Reuven Azar, de a se întâlni cu şeful AUR George Simion creează un prejudiciu imens democraţiei din România pentru că legitimează o formaţiune extremistă.

Liberalul a scris pe Facebook că a aflat cu „indignare” despre întâlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, şi Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum şi cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud.

„Este de neînţeles cum poate Ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial şi să dea mâna cu un politician care este exponentul violenţei în politica românească. Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la Bucureşti din 1990 până astăzi”, a afirmat liberalul Alexandru Muraru, pentru Digi24.

Sorin Ilieșiu este de profesie cineast, iar între 1979 și 1990 a fost director de imagine la Studiourile cinematografice Buftea. În anul 1992 a activat în domeniul video al campaniei electorale a CDR, iar în 1996 a realizat clipurile electorale ale CDR. A fost membru al Grupului pentru Dialog Social din 1990 până în 2012, când a fost exclus, și membru fondator al Alianței Civice și al Fundației Academia Civică. Din 2012 a fost senator de Sibiu din partea USL (membru PNL).

CITIȚI ȘI:

AUR dă mâna cu LIKUD pe fundalul României Mari. George Simion recunoaște implicarea României în Holocaust

VIDEO | Viktor Orbán, dezlănțuit la adresa lui Joe Biden: Dacă un atac s-ar produce în Coridorul sudic de gaze, atunci l-am considera un act de război

PSD îi acuză pe USR-iști de ipocrizie: USR a devenit partidul „Alături de penali în funcții publice”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...