Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte ASF, ținta unei campanii de DEZINFORMARE legate de un dosar DIICOT care, de fapt, nu îl vizează

Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte ASF, ținta unei campanii de DEZINFORMARE legate de un dosar DIICOT care, de fapt, nu îl vizează
Publicat: 14/12/2023, 21:52
Actualizat: 14/12/2023, 22:03

Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte al ASF este vizat de o serie de informații distorsionate vehiculate în spațiul public legate de un dosar DIICOT care, în realitate, nu îl vizează.

Candidat în cursa pentru noile funcții de conducere în cadrul ASF, Sorin Mititelu, propus vicepreședinte și responsabil pe piața asigurărilor, este vizat de o campanie de dezinformare care insinuează că are dosar la DIICOT și că ASF i-a retras autorizația de funcționare firmei sale. Argumentația continuă, cu scopul de a induce opiniei publice prezumția că, având în vedere aceste false afirmații, Mititelu nu ar fi recomandat „să răspundă de un sector foarte încercat în ultimii ani”.

”Dosarul de la DIICOT”

Dosarul DIICOT la care se face referire a fost deschis în 2013 și cuprinde fapte din perioada 2012-2013, când la conducerea BCR Asigurări de Viață era Florentina Vizinteanu. În iulie 2013 au avut loc mai multe acțiuni de către DIICOT care au fost reflectate și în mass-media, așa cum scria la acel moment mediafax.ro. Efect al acestor evenimente, conducerea BCR Asigurări de Viață a fost demisă până la finalul anului 2013, potrivit wallstreet.ro

Pentru gestionarea acestei situații de criză și apoi pentru reorganizarea completă a BCR Asigurări de Viață, a fost numit de către acționari (VIG și BCR) și autorizat în funcția de Președinte – Directorat BCR Asigurări de Viață, prin Decizia Autorității de Supraveghere Financiara nr. 342 din 20.02.2014, Sorin Mititelu, care până atunci a fost angajatul BCR – Erste Group.

Însă, potrivit surselor noastre, Sorin Mititelu nu a avut și nu are nicio legătură cu dosarul de cercetare penală inițiat de DIICOT în 2013. Nu a fost niciodată parte din acest dosar și în niciun alt dosar penal, pe parcusul întregii sale activități profesionale. Este relativ ușor de verificat situația actuală a dosarului la care se face referire printr-o solicitare către BCR Asigurări de Viață.

Firma lăsată de către ASF fără autorizație

OPTIMUS FINTECH a fost un start-up ce a avut ca obiectiv lansarea unui serviciu de consiliere financiară automatizată (robo-advisory) pentru clienții de retail din România, serviciu inovator la vremea aceea și inovator chiar și astăzi, pentru piața din România. De altfel, acest serviciu este deja unul consacrat pe piețele mai mature, precum cele din SUA și Europa de Vest.

După aproape doi ani de la înființarea societății, a fost obținută și autorizația de funcționare de la ASF pentru prestarea de servicii de intermediere financiară.

Dar societatea nu a folosit niciodată licența obținută, motiv pentru care nu a întregistrat niciun venit. A avut doar investiții susținute de acționari pentru realizarea platformei IT necesare livrării serviciului de consiliere financiară automatizată.

Sursa foto: termene.ro

Din motive obiective, platforma nu a putut fi finalizată în termen scurt de la obținerea autorizației de funcționare, iar ulterior a apărut și situația excepțională determinată de pandemie. Astfel, societatea a solicitat și a obținut din partea ASF suspendarea la cerere a autorizației de funcționare în mai multe rânduri, în vederea finalizării platformei IT.

Într-un final, tot din motive obiective, decizia acționarilor a fost de renunțare definitivă la autorizația de funcționare. În acest sens, a fost transmisă cererea oficială către ASF, în octombrie 2022, fiind invocate o serie de motive printre care și cele reținute de ASF în actul de control realizat ca urmare a acestei solicitări transmise de către societate.

În baza cererii OPTIMUS FINTECH SA și a celor constatate, ASF a luat decizia de aprobare a cererii de suspendare la cerere, a sancționat cu “avertisment” societatea și a cerut realizarea formalităților administrative necesare de retragere a autorizației într-un termen de 180 de zile.

Acest proces administrativ a fost finalizat de societate până în martie 2023, când a fost emisă de către ASF, decizia de radiere din Registrul ASF a SC OPTIMUS FINTECH SA.

Este de reținut că societatea nu și-a început niciodată activitatea pentru care a fost autorizată și că în permanență toți cei implicați în acest proiect au acționat cu bună credință și au făcut toate demersurile necesare pentru respectare întocmai a reglementărilor în domeniu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern