Șoseaua din România supranumită „Drumul Comorilor”. E mai frumoasă decât Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini știu de ea

Șoseaua din România supranumită Drumul Comorilor. E mai frumoasă decât Transfăgărășan și Transalpina, dar puțini știu de ea
Publicat: 06/11/2022, 10:04
Actualizat: 06/11/2022, 10:06

România este plină de locuri extrem de frumoase, cu peiseje desprinse parcă din poveștile cu zâne și feți-frumoși, de care, de cele mai multe ori, nu a auzit multă lume. Unul dintre aceste locuri de poveste este și Transrarăul (DJ175B), șoseaua supranumită ”Drumul Comorilor”,  un drum montan care face legătura dintre Valea Bistriței și Valea Moldovei.

Drumul pornește din Pojorâta, urcă Munții Rarău până în apropiere de Pietrele Doamnei – Rarău și apoi coboară spre Valea Bistriței, până în localitatea Chiril. Acesta face legătura între drumul național DN17B și Masivul Rarău, iar după modernizarea terminată în 2014 a fost impusă restricția de tonaj, astfel încât drumul turistic să fie folosit doar de autoturisme și de autovehicule cu masa sub 3,5 tone, potrivit Wikipedia.

Ce vei putea găsi pe ”Drumul Comorilor”

Dacă ai ajuns pe Transrarău, vei găsi cei mai frumoși 28 de km de drum montan pe care poți să îi parcurgi în România. Această porțiune de șosea montanp a fost botezată ”Drumul Comorilor”, făcând referire la peisajele care îți taie răsuflarea. Pe traseu vei descoperi o parte dintre comorile munților Rarău și Giumalău: peisaje încântătoare, Pietrele Doamnei, stâncile Adam și Eva, pârâul Izvorul Giumalău.

Există și o legendă legată de Pietrele Doamnei care spune că domnitorul Petru Rareș și-ar fi găsit în 1541 un loc în munții Rarău, în care și-ar fi adăpostit familia și o parte din avere. Fiind urmăriți de cotropitori, Doamna Elena, soția lui Petru Rareș, și fiul acestora s-au ascuns într-o peștera că să se roage, moment în care niște stânci s-ar fi desprins și ar fi căzut exact pe locul în care se află averea domnitorului, îngropandu-i (odată cu ea) și pe cotropitori, potrivit blog.travelminit.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase