VIDEO Spătaru, despre plafonarea prețului la energie și gaze: Măsura va intra la timp în vigoare. Furnizorii să-și updateze aplicațiile

Publicat: 18/03/2022, 21:08
Actualizat: 18/03/2022, 21:49

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, vineri, la Antena 3, că a fost aprobată OUG care prevede protejarea consumatorilor finali din piața de energie electrică și gaze naturale, iar măsura va intra în vigoare la timp, astfel încât furnizorii să nu mai reclame că nu au avut timp să își updateze aplicațiile de facturare.

El a precizat că Guvernul va susține timp de un an de zile, astfel măsura va intra în vigoare din 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Este o măsură pe care o așteptam şi care va intra la timp în vigoare. De asemenea avem şi instrumentele pe care Guvernul le are prin ANPC şi ANRE în cazul în care vor fi situaţii ca în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla. Măsura este destul e clară şi nu ar trebui să avem probleme la furnizori ca să îşi udapteze aplicațiile”, a spus ministrul la Antena 3.

Ministrul a afirmat că va fi o problemă cu producția de energie și gaze, dar se vor face demersuri pentru ca acest aspect să fie rezolvat.

„După ce am dat aceasta Ordonanță va fi operațională pentru consumatorii mari industriali care vor beneficia în cursul acestui an de o schemă de compensare. Rămâne problema producției şi acolo ministrul Energiei face demersuri pentru a avea gaz şi energia necesară”, a afirmat Spătaru.

Dacă avem un an de zile şi facem ceea ce trebuie, adoptăm legea off-shore, începem să investim în energie, avem fondul de modernizare cu siguranță în decursul anului viitor vom avea un plan de măsuri pentru companii, astfel încât să asigure un nivel de producţie al energiei şi un preţ care să fie sustenabil.

România est e mai puţin dependentă decât alte ţări. Această dependență poate fi redusă pas cu pas”, a spus ministrul Economiei.

Guvernul a adoptat vineri ordonanța de urgență referitoare la măsurile pentru protejarea clienților finali din piața de energie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit oficialului, clienții finali din piața de energie electrică și din cea a gazelor naturale vor fi protejați de creșterea prețurilor de la 1 aprilie 2022 până pe 31 martie 2023.

„Am promis (…) protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi, desigur, protejarea economiei. (…) Astfel, în cadrul ordonanţei de urgenţă, am stabilit următoarele: pentru consumatorii casnici care consumă până în într-o 100 de kWh preţul va fi 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia 3,5 milioane de gospodării. Pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kWh preţul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării”, a declarat Nicolae Ciucă.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....