FOTO | Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, la Opera Națională București. Premierul Nicolae Ciucă, mai mulți miniștri și alți lideri politici, printre invitați

FOTO | Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, la Opera Națională București. Premierul Nicolae Ciucă, mai mulți miniștri și alți lideri politici, printre invitați
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, alături de premierul Nicolae Ciucă (FOTO - Alexandra Pandrea
Publicat: 15/01/2023, 20:42
Actualizat: 15/01/2023, 20:45

Un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale a fost organizat duminică, 15 ianuarie, la Opera Națională București. Printre invitați se află liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, premierul Nicolae Ciucă, alături de mai mulți miniștri, dar și de Prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă (d) / FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)

Printre alții, pe lista miniștrilor invitați se află:

  • Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu;
  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila;
  • Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu;
  • Ministrul Agriculturii, Petre Daea.
De la stânga la dreapta: ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea / FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)

Instituţiile din subordinea Ministerului Culturii au organizat, anul acesta, evenimente specifice pentru a marca Ziua Culturii Naţionale.

Ministerul Culturii a organizat la Opera Naţională Bucureşti un spectacol susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga, care este și managerul instituției.

Dirijorul Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București / FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)

Programul artistic din această seară este susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor Daniel Jinga, alături de invitaţii Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic şi Alexandru Pleşca.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Evenimente de cultură ne îmbogăţesc sufletul”

Înainte de a participa la evenimentul din această seară, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, le-a transmis un mesaj jurnaliștilor aflați în foaierul Operei Române București.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu / FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)

„Evenimente de cultură ne îmbogăţesc sufletul. Cultura nu este pentru elite.(…) Îi îndemn pe toți să meargă la operă, să meargă la balet, să meargă în galeriile de artă pentru că peste tot sunt lucruri care ne îmbogățesc sufletul și care sunt făcute pentru noi de alte suflete mai sensibile decât noi”, a declarat ministrul.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naționae, în cursul zilei de astăzi, prin intemediul unui comunicat:

„În semn de omagiu adus marelui nostru poet Mihai Eminescu, cel care a dat anvergură creației literare românești în făgașul unui mare curent artistic și de gândire european, romantismul, revoluționând totodată limba română, România a dedicat ziua de naștere a acestuia, 15 ianuarie, sărbătoririi culturii naționale.

Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele astăzi, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate și în toate nuanțele individualității sale, de-a lungul tuturor secolelor care au precedat modernitatea.

Creația populară este cea care a definit ființa românească în istorie, noi avem nu atât datoria, cât privilegiul să-i perpetuăm memoria, să o evidențiem în țară și în lume, să ne reîmprospătăm spiritul la izvoarele ei.

Toate gândurile noastre de apreciere și le atrag de asemenea, cu prisosință, cei care au contribuit la nașterea creației românești culte, de la istoriografi, cronicari și traducători în română ai cărților bisericești, până la personalități universaliste ale iluminismului, cu veche reputație pe alte meleaguri, sau până la romanticii avântați ai pașoptismului.

Și cred că mă exprim în numele foarte multora, când spun că ne mândrim cu cei care au dat răsunet culturii românești în lume prin literatură, muzică, sculptură, creatori care se bucură de apreciere colectivă în România și de largă notorietate pretutindeni. Suntem, împreună, în marea familie europeană, un spațiu al diversității, al valorificării frumuseții culturilor noastre.

Mă bucur foarte mult că, în prezent, artiști români din toate generațiile și din mai multe sfere ale creației s-au remarcat pe plan internațional, se bucură de succes, au simpatizanți și proiecte, atrag tineri în zona culturală. Vreau să cred că acest lucru s-a datorat, într-o măsură, și apartenenței țării noastre la puternice organizații internaționale, care a deschis granițele, atrăgând atenția asupra valorilor naționale și generând șanse de finanțare pentru proiecte culturale.

Încurajez tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranță și să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ține doar de întâmplare. Oportunitățile oferite de statul român, Uniunea Europeană, fundații și organizații neguvernamentale locale sau străine, persoane private arată că împreună ne bucurăm de cultură, o apreciem, investim în ea.

Nu în ultimul rând, mă bucur că, deși explozia comunicării pe internet a afectat timpul pe care îl putem dedica unui răgaz spiritual, iubitorii de cultură în România continuă să fie numeroși.

Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile, îi felicit pe artiștii noștri din prezent, urez succes tinerelor talente și mă bucur că putem să ne considerăm, în continuare, un popor cultural.

Cum 15 ianuarie este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care trăiesc în România, indiferent de naționalitate sau origine, ci și pentru cetățenii lumii care iubesc cultura română, calde salutări tuturor, dragi prieteni!”.

De la stânga la dreapta: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, liderul PSD, Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă / FOTO – Alexandra Pandrea (Gândul)
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?