Spitalul i-a permis să fie șef de secție când și soția lui conducea altă secție, ANI spune că este conflict de interese. Medicul Tiberiu Bățagă, președintele Societății de Ortopedie: ”Ar trebui să divorțăm ca să putem promova în carieră?” (EXCLUSIV)

Senior editor:
Adina Anghelescu-Stancu
Spitalul i-a permis să fie șef de secție când și soția lui conducea altă secție, ANI spune că este conflict de interese. Medicul Tiberiu Bățagă, președintele Societății de Ortopedie: ”Ar trebui să divorțăm ca să putem promova în carieră?” (EXCLUSIV)
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Medicul Tiberiu Bățagă, președintele Societății Române de Ortopedie și Traumatologie (SOROT), a intrat pentru a treia oară în decurs de opt ani în atenția Agenției Naționale de Integritate.

Tiberiu Bățagă este medic ortoped la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș și tot acolo lucrează și soția sa, la Gastroenterologie. De mai mulți ani, ambii sunt șefi de secție, funcții ocupate prin concurs.

Medicul Tiberiu Bățagă, șeful Secției de Ortopedie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș (Foto: Facebook)

În plină pandemie, cu spitalele supraaglomerate de cazuri grave de COVID și în contextul în care studiile recente au arătat că medicii și asistenții medicali au un nivel mediu sau ridicat de burnout (epuizare fizică şi stres), Agenția Națională de Integritate (ANI) anunță un conflict de interese administrativ în cazul profesorului universitar doctor Tiberiu Bățagă.

Medicul a fost șeful Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș în aceeași perioadă în care soția sa a condus Secția Gastroenterologie din același spital, situație considerată conflict de interese de care ANI.

Cei doi medici conduc în continuare secțiile de la spitalul din Târgu Mureș, dar ANI se referă doar la perioada 22 noiembrie 2016 – 21 iulie 2020, pentru care a făcut verificări.

”În perioada 22 noiembrie 2016 – 21 iulie 2020, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde persoana evaluată exercită funcția de șef secție al Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie, soția acestuia deține funcția de șef secție al Secției Clinice Gastroenterologice”, a anunțat ANI, joi, într-un comunicat.

”Este o situație aberantă”

Tiberiu Bățagă a declarat, în exclusivitate pentru Gândul.ro, că este a treia oară când Agenția Națională de Integritate face verificări în cazul său.

“Prima dată am fost verificat în urmă cu vreo șapte-opt ani, când eram director de departament. Apoi, a mai venit o cercetare, ceva mărunt. Ambele s-au clasat, neexistând nicio încălcare a legii. Acum, văd că e a treia oară. Constat că, probabil, cineva este foarte interesat de persoana mea, totul e atât de vizibil”, spune medicul.

Tiberiu Bățagă nu consideră că a fost în conflict de interese, în condițiile în care el a fost șeful secției de ortopedie, iar soția sa a condus secția de gastroenterologie.

”Nu există între noi niciun raport de  subordonare. Sunt secții diferite. Amândoi am dat concurs pentru aceste funcții. Nu ocup poziția de manager, deci despre ce conflict de interese vorbim aici?”, se întreabă medicul.

Mai mult, Tiberiu Bățagă este în continuare șef de secție și nimeni din conducerea Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș nu a constatat vreo abatere disciplinară legată de ocuparea funcție în același timp cu soția sa.

Președintele Societății Române de Ortopedie susține că ar trebui modificată legislația, pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații ”aberante”.

”Nu este normal ca noi, medicii care lucrăm în același spital și suntem căsătoriți, să fim nevoiți să divorțăm ca să nu ni se mai îngrădească dreptul la promovarea în carieră”, mai spune medicul Bățagă.

ANI spune că e conflict de interese, medicul și-ar putea pierde funcția

Inspectorii de integritate spun că medicul a comis o abatere disciplinară și trebuie sanționat pentru asta. Dacă medicul nu contestă decizia ANI, acesta poate pierde funcția de șef de secție. Mai mult, pentru cei patru ani în care, potrivit ANI, ar fi fost în conflict de interese, spitalul poate cere recuperarea banilor primiți de acesta în plus pentru că era șef de secție.

Medicul Tiberiu Bățagă ar fi încălcat, spun inspectorii de integritate, dispozițiile articolului 178, alineatul 2, litera b din Legea 95/2006, coroborat cu articolul 185, alineatul 15 din același act normativ.

Constituie conflict de interese, conform articolului 178, alineatul 2, litera b din Legea 95/2006, ”deținerea de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager”.

Articolul 185, alineatul 15, prevede dispozițiile articolului 178, alineatul 2 ”se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice” și duce la rezilierea contractului de administrare afuncției și la plata daunelor cauzate spitalului.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodiile care dau lovitura în această săptămână
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide