Spitalul Modular de la Lețcani va trata bolnavii Covid-19. O echipă a MApN va prelua managementul unității spitalicești

Spitalul Modular de la Lețcani va trata bolnavii Covid-19. O echipă a MApN va prelua managementul unității spitalicești
Foto: YouTube
Publicat: 08/10/2021, 22:12
Actualizat: 09/10/2021, 19:59

Spitalului Modular de la Leţcani, judeţul Iaşi, va începe tratarea pacienţilor cu COVID-19.  O echipă a MApN, formata din 25 de medici, asistenţi medicali, va prelua managementul Spitalului Modular de la Leţcani, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Forțele Aeriene Române vor pune la dispoziție aeronave pentru transportarea pacienților sau echipamentelor în țară sau străinătate.

Spitalul Modular de la Lețcani, județul Iași, cel mai mare spital de acest tip din țară, se redeschide, după 8 luni în care nu a fost folosit. Anunțul a fost făcut vineri, 8 octombrie, de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă medicală formată din 25 de persoane, constând în medici, asistenți medicali, brancardieri, va prelua de sâmbătă, 9 octombrie, managementul Spitalului Modular de la Lețcani, județul Iași, astfel încât această unitate medicală mobilă să înceapă tratarea pacienților COVID-19”, se arată în comunicatul transmis de MApN.

Totodată, ministrul Apărării Naţionale a dispus măsuri de creştere a capacităţii de acţiune pentru prevenirea şi combaterii îmbolnăvirilor cu COVID-19 şi de vaccinare a populaţiei la nivel naţional.

Astfel, Forţele Aeriene Române vor pune la dispoziţie capabilităţile de transport aerian necesare, adaptate pentru transport pacienţi sau materiale sanitare destinate prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2, care vor putea efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp, misiuni în ţară sau în străinătate.

Toate cele 11 spitale militare şi cele trei unităţi sanitare mobile din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara îşi vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienţilor cu COVID-19 pentru forme uşoare, medii sau severe.

În acelaşi timp, reţeaua sanitară proprie a MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu Pfizer şi Moderna, în cele 11 spitale militare din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara, la care se adaugă Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „Gl. Aviator Victor Atanasiu”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” şi Centrul de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) „Acad. Ştefan Milcu” din Bucureşti.

Suplimentar, începând de luni, în cadrul centrelor care funcţionează în spitalele militare din Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara va fi înfiinţat şi câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson, iar în Bucureşti va funcţiona, de la aceeaşi dată, un flux cu acest vaccin la CMDTA „Acad. Ştefan Milcu”, din Strada Profesor Grigore Cobălcescu 26. Suplimentar, începând de luni, în cadrul centrelor care funcţionează în spitalele militare din Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara va fi înfiinţat şi câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson, iar în Bucureşti va funcţiona, de la aceeaşi dată, un flux cu acest vaccin la CMDTA „Acad. Ştefan Milcu”, din Strada Profesor Grigore Cobălcescu 26.

Cseke Attila a anunțat joi seara că în următoarea perioadă vor fi deschise pentru pacienții cu COVID spitalele modulare din Lețcani, Iași, și de pe platforma Pipera. În București, și Spitalele Sfântul Ștefan și Witting vor deveni suport COVID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase