Stare de urgență în Italia: Nordul țării este afectat de secetă

Stare de urgență în Italia: Nordul țării este afectat de secetă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/07/2022, 07:41

Italia a decretat stare de urgență în nordul țării, după ce seceta a distrus culturile agricole. Fermierii sunt disperați și cer un program coerent de irigații.

Italia a decretat stare de urgență în nordul țării, după ce mai multe regiuni au fost afectate de cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii.

Cele mai afectate zone sunt cele din jurul râului Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării.

Po este cel mai lung râu din Italia și străbate mai bine de 650 km din nordul bogat al țării.

Acum, multe porțiuni ale căii navigabile sunt uscate. Fermierii susțin că debitul este atât de slab încât apa mării a reușit să se infiltreze și a distrus recoltele.

„Situația este catastrofală”

„Cu astfel de temperaturi ridicate, 20 de grade celsius noaptea și 34, chiar 35 de grade ziua, fără ploi, care se pare că vor lipsi și în zilele următoare, situația este catastrofală.”, spune Martina Codeluppi, fermier.

Un decret guvernamental va permite autorităților să reducă birocrația și să acționeze de urgență în acest caz.

Guvernul italian instituie stare de urgență

„Starea de urgență are ca obiectiv gestionarea situației actuale cu mijloace și puteri extraordinare, cu ajutor și asistență pentru populația afectată”, a precizat guvernul italian.

Pentru regiunile Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto s-au alocat deja fonduri în valoare de 36,5 milioane de euro, pentru a ajuta să facă față lipsei de apă, transmite Mediafax.

Secetă și în Franța: 19 departamente sub risc major

De efectele dramatice ale temperaturilor foarte ridicate nu a scapăt nici Franța, unde 13 departamente din sud-vest au fost plasate sub cod portocaliu de caniculă, iar alte 19 se află într-o situație de „risc major”. Valul de căldură saharian a topit deja Spania, care se confruntă cu temperaturi caniculare încă de săptămâna trecută. Au fost peste 42 de grade la umbră.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase