Statul Islamic şi talibanii, suspectaţi de mai mult de o sută de execuţii extrajudiciare în Afganistan

Statul Islamic şi talibanii, suspectaţi de mai mult de o sută de execuţii extrajudiciare în Afganistan
Foto: Profimedia
Publicat: 29/01/2022, 19:30

Peste o sută de execuţii extrajudiciare de foşti angajaţi ai statului au avut loc în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere în această ţară, în august anul trecut, potrivit unor afirmaţii considerate credibile de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Mai mult de două treimi dintre aceste execuţii ar fi fost comise de autorităţi de facto sau de afiliaţi ai acestora, potrivit unui raport intern adresat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, consultat de agenţia de presă germană, informează sâmbătă agenția DPA, citată de Agerpres.

Jihadişti din Stat Islamic-Provincia Khorasan (ISIS-KP) sunt suspectaţi de peste 50 de asemenea execuţii, potrivit raportului.

Jurnalişti şi activişti, printre cei vizați de talibani sau islamişti

ONU citează afirmaţii considerate credibile, primite de misiunea în această ţară de la mijlocul lui august, cu privire la foşti oficiali guvernamentali, membri ai forţelor de securitate şi personal militar.

Mai mulţi jurnalişti şi activişti în domeniul apărării drepturilor omului s-au confruntat de asemenea în ultimele luni cu „atacuri, intimidări, hărţuiri, arestări arbitrare, rele tratamente şi execuţii”, se spune în raport.

ONU a numărat opt membri ai unor organizaţii ale societăţii civile şi doi lucrători ai mass-media care au fost ucişi fie de talibani, fie de islamişti sau de atacatori necunoscuţi.