SUA au testat cu succes două rachete hipersonice Lockheed Martin

SUA au testat cu succes două rachete hipersonice Lockheed Martin
Sursă mediafaxfoto
Publicat: 14/07/2022, 16:28

Forțele aeriene americane au testat cu succes o rachetă hipersonică realizată de compania Lockheed Martin, din pricina îngrijorării față de Rusia și China. Cele două țări au avut mai mult succes în dezvoltarea propriilor arme hipersonice spre deosebire de SUA, susține Reuters

Americanii devin îngrijorați și încearcă diferite metode pentru a ține pasul cu țările care își fac propriile arme. „Air-launched Rapid Response Weapon”, cu prescurtarea ARRW, a fost lansată marți în largul coastei Californiei. Arma este transportată sub aripa avionului înainte de a fi lansată spre ținta sa. Americanii sunt mândri de această realizare, mai ales pentru că în trecut SUA nu au avut prea mult succes cu privire la armele hipersonice.

Totuși, racheta a fost supusă mai multor teste pe care le-a trecut cu brio, spre mulțumirea americanilor.

“Acest al doilea test făcut cu succes demonstrează abilitatea ARRW de a atinge şi suporta viteze operaţionale hipersonice, s-au strâns date cruciale care să se folosească la testele următoare şi s-a validat detaşarea în siguranţă de aparatul de zbor”, a precizat Lockheed într-un comunicat.

SUA nu se lasă în fața Rusiei și a Chinei

China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, anul trecut, în luna august. Recent, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă, susținând că au fost „teste de rutină” pentru verificarea tenhnologiilor de reutilizare aerospațială.

Armele hipersonice călătoresc în atmosfera superioară cu viteze de peste 5 ori mai mari decât viteza sunetului sau aproximativ 6.200 km pe ora. Pe parcursul ultimilor 10 ani, SUA a susținut mai multe teste, dar multe dintre eforturile americanilor pentru dezvoltarea acestei industrii proprii au fost în zadar. Totuși, riscul ca Statele Unite să rămână în urmă cu înarmarea dispozitivelor de acest tip, nu este redus.

Chinezii sunt printre primii creatori de arme atât de puternice. Nici Rusia nu se lasă mai prejos în realizarea armelor hipersonice, însă tehnologia de bază rămâne una veche, dezvoltată în cu zeci de ani în urmă.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase