SUA caută să ajute Ucraina dacă Rusia taie aprovizionarea cu energie

SUA caută să ajute Ucraina dacă Rusia taie aprovizionarea cu energie
SUA caută să ajute soluții pentru Ucraina dacă Rusia taie aprovizionarea cu energie/FOTO: nrc.gov.ua
Publicat: 12/01/2022, 19:38
Actualizat: 12/01/2022, 19:39

Statele Unite analizează o serie de opțiuni de urgență pentru a ajuta Ucraina în cazul în care Rusia va întrerupe aprovizionarea cu energie, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației Biden.

Oficialul, care a vorbit cu un grup restrâns de reporteri sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite sunt încrezătoare că aliații europeni vor fi de acord să impună sancțiuni economice severe Rusiei dacă Moscova invadează Ucraina.

Pe măsură ce oficialii europeni au devenit din ce în ce mai conștienți de gravitatea amenințării care ar rezulta în urma unei invazii rusești în Ucraina, ei au devenit „mai direcți” în ceea ce privește necesitatea unui răspuns puternic, a declarat oficialul.

Având în vedere că aprovizionarea cu energie a Ucrainei ar putea fi întreruptă, iar cea a Europei ar fi, de asemenea, afectată de o invazie a Ucrainei, oficialul a declarat că oficialii americani sunt conștienți de impactul potențial al unei reduceri a aprovizionării cu energie din partea Rusiei.

„Lucrăm din greu pentru a identifica și gestiona aceste riscuri cu o serie de opțiuni de contingență și facem toate acestea în cadrul unor consultări foarte strânse cu Europa”, a spus oficialul.

Oficialul a refuzat să detalieze opțiunile, dar o sursă familiarizată cu discuțiile a precizat că există stocuri de gaze naturale peste medie în Asia și că Norvegia este un producător important de gaze naturale lichefiate. Olanda, Italia și Qatar au, de asemenea, livrări, precum și Statele Unite, a precizat sursa.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult