Submarinele SCORPENE, din nou în centrul atenției. Franța încearcă să valorifice legăturile militare cu România. Diplomat: ”Dar nu vorbim doar despre nave de război, sunt și discuții despre submarine”

Submarinele SCORPENE, din nou în centrul atenției. Franța încearcă să valorifice legăturile militare cu România. Diplomat: ”Dar nu vorbim doar despre nave de război, sunt și discuții despre submarine”
Publicat: 27/01/2023, 18:07
Actualizat: 04/02/2023, 13:50

Bogdan Aurescu – ministrul de Externe al României – a vizitat trupele de la baza militară de la Cincu, alături de omologii săi din Franța și Olanda, Catherine Colonna și Wopke Hoekstra. 

Vizita comună a miniștrilor de externe olandez și francez în România reprezintă ”o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe pagina sa de Twitter, ministrul francez de Externe a menționat că ”țările noastre (n.red. – Franța și România) sunt împreună pentru a asigura securitatea continentului nostru”.

Această vizită poate reprezenta, de altfel, și un nou pas în ceea ce privește contractele militare pe care Franța le poate încheia cu România. În luna noiembrie a anului trecut a ajuns în țara noastră cel de-a doilea convoi cu tehnică militară franceză – tancuri Leclerc -, după ce un prim convoi intrase în România pe data de 23 octombrie.

Va cumpăra România 4 corvete Gowind?

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, partea franceză și-ar dori un acord în ceea ce privește vânzarea a patru corvete Gowind care să participe la securizarea navigației în Marea Neagră, însă în context ar putea reapărea, acum, și eventuala achiziționare – de către România – a unor submarine franceze din clasa Scorpene, o scrisoare de intenție fiind semnată în perioada în care Vasile Dîncu era ministru al Apărării Naționale. (alte informații AICI).

Sursa citată mai sus precizează, de altfel, că discuțiile care urmează să aibă loc ar viza nu numai corvetele Gowind, ci și subiectul ”Scorpene”.

”Vom continua cu acest dosar (n.red. – nave de război pentru România). Dar nu vorbim doar despre asta, sunt și discuții despre submarine”, a precizat un diplomat francez pentru Reuters.

Scrisoarea de intenție a fost semnată după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România, inspectând și trupele din cadrul noului batalion NATO pe care Franța îl conduce în țara noastră, în centrul atenției aflându-se nu numai submarinele din clasa ”Scorpene”, ci și elicoptere de luptă. La momentul respectiv, Emmanuel Macron a declarat că se află în proiect ” un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române”.

”Noi am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul Apărării din Franța pentru un viitor proiect pentru care am început deja demersurile pentru a îl duce în Parlament. Este vorba de un proiect legat de submarine Scorpene și de elicoptere. E o scrisoare de intenție pe care am făcut-o cu Guvernul francez. Avem în vedere acest program în viitor, pe care încercăm să îl fundamentăm”, declara, în luna iulie a acestui an, Vasile Dîncu – ministru al Apărării la acel moment – pentru DefenseRomania.

Submarinele Scorpene, produse de firma care a câștigat contractul ”Corvete în România”

Submarinele Scorpene sunt produse de firma Naval Group, fosta firmă de construcții navale de stat franceză DCNS. Naval Group este aceeași firmă care a câștigat și contractul (în anul 2019) pentru construcția în România a 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române, contractul nefiind încă parafat.

Potrivit Naval Technology, submarinul de atac convențional Scorpene 2000 (SSK) este un submarin de propulsie convențională de 2.000 t proiectat și dezvoltat de Naval Group.

  • Are un design modular cu sistem de luptă SUBTICS complet integrat, capabil să transporte o sarcină utilă mare la costuri reduse de personal și de ciclu de viață.
  • Are cel mai bun raport de indiscreție disponibil cu secțiunea AIP Fuel Cell 2nd Generation (FC2G).
  • Submarinul măsoară 66 m până la 82 m lungime și este capabil să transporte un echipaj de 25 până la 31 de membri.
  • Scorpene 2000 este o evoluție a submarinului Scorpene și este potrivit pentru toate tipurile de misiuni, cum ar fi lovituri la distanță lungă, război cu nave de suprafață și operațiuni speciale.

Scandaluri de amploare în jurul submarinelor Scorpene

După demisia lui Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a preluat și ”scrisoarea de intenție” semnată cu Guvernul francez, dar totul a rămas, deocamdată, la nivelul discuțiilor și al semnelor de întrebare.

De-a lungul timpului, în jurul contractelor pentru livrarea de submarine Scorpene au existat scandaluri de amploare:

  • acuzații de corupție la cel mai înalt nivel,
  • crimă,
  • scurgeri de informații secrete referitoare la capabilitățile tehnice și militare ale submarinelor Scorpene. (toate detaliile AICI)

Citește și: 

Alexei Navalnîi, trimis pentru a 11-a oară la izolare: ”Lui Putin nu-i place campania noastră și nominalizarea documentarului «Navalny» la Oscar”

EXCLUSIV | Sectorul 1 al Capitalei, o nouă ”criză a gunoaielor”? Clotilde Armand, acuzată că nu a semnat contractele de delegare către operatorii de sortare a deșeurilor: ”Nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege”

EXCLUSIV | Primăria Sectorului 1, amendată cu 300.000 de lei de Garda de Mediu. Președintele ADU: ”Clotilde Armand nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni primite pe bună dreptate”

EXCLUSIV | Marius Marinescu, președinte-fondator FPAM, comentează tragedia de pe Lacul Morii: ”Vinovățiile sunt împărțite, dar luăm în calcul o plângere penală împotriva lui Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6″

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...