Preşedintele Nicuşor Dan va merge, miercuri, la Summitul Internațional de la Odesa, în Ucraina. Orașul a fost marți dimineață ținta unui atac cu drone și rachete lansate de Rusia.
Înainte de începerea summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, liderii prezenți la eveniment au adus un omagiu apărătorilor căzuți în luptă. De asemenea, aceștia au depus flori în memoria luptătorilor.
Sursa foto: president.gov.ua
„Odesa. Aleea Eroilor. Împreună cu liderii care participă astăzi la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, am onorat memoria apărătorilor căzuți ai Ucrainei. Glorie veșnică eroilor noștri care și-au dat viața pentru a proteja Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.
„Singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța”, a spus Nicușor Dan la Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, organizat la Odesa. Președintele României a denunțat acțiunile Rusiei, care folosește, potrivit acestuia, „strategii de amânare și sabotare a procesului de pace”.
Nicușor Dan a acuzat Federația Rusă că „respinge orice inițiativă și subminează calea către pace”.
„Președintele Zelenski a propus chiar o formulă de pace, întemeiată pe Carta ONU și dreptul internațional – o propunere sprijinită de marea majoritate a comunității internaționale. Când inițiativa Statelor Unite pentru pace a părut să câștige teren, președintele Zelenski a acceptat ideea unui armistițiu și chiar să îl întâlnească personal pe președintele Putin.
Pe de altă parte, Rusia continuă să respingă orice inițiativă constructivă și face tot posibilul să submineze calea către pace. Rusia vine cu cerințe nerezonabile, știind că ele nu pot fi acceptate. Singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru ca Ucraina să poată negocia dintr-o poziție de forță. De aceea trebuie să fim fermi în denunțarea acțiunilor Rusiei, care sunt, de fapt, strategii de amânare și sabotare a procesului de pace”, a mai spus Nicușor Dan, citat de Agerpres.
„Suntem aici, la Odesa, un oraș pe care Rusia vrea să-l distrugă, deoarece a distrus nenumărate alte orașe. Planurile militare rusești vizează această regiune, iar apoi granițele cu Moldova și România. Avem nevoie de protecție acum. Dar și mai mult, avem nevoie de garanții pe termen lung că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. (…) Securitatea Europei de Sud-Est şi a regiunii Mării Negre este indivizibilă. Ucraina a înţeles acest lucru încă din 2014. Întregul continent a devenit conştient de asta în 2022. Şi chiar şi astăzi suntem nevoiţi să luptăm nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru ca această realitate să devină fundamentul unei noi politici regionale”, a afirmat Zelenski.
El a vorbit de implicarea regimului de la Moscova în politicile interne ale ţărilor din Sud-Estul Europei, printre care şi România.
„Regiunea noastră este una dintre principalele ținte ale Rusiei în ceea ce privește crearea haosului. Am văzut acest lucru în Balcani, unde Moscova a alimentat tensiuni etnice, acte de sabotaj şi tentative de lovituri de stat. Am văzut manipulări ale opiniei publice în România, orchestrate cu implicarea Moscovei”, a afirmat liderul de la Kiev.
Preşedintele Ucrainei a mulţumit, pe Facebook, tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odesa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina-Europa de Sud-Est.
„Mulţumesc tuturor liderilor şi partenerilor care s-au reunit la Odessa pentru cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est. Prezenţa dumneavoastră a devenit un semnal clar şi comun împotriva încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea noastră şi de a slăbi suveranitatea în Europa”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.
Liderul de la Kiev a precizat că acest format de cooperare este important şi trebuie să continue să îl dezvolte.
„Urmează mai mult sprijin. Vă mulţumim pentru că contribuiţi la protejarea vieţii şi a valorilor pe care le împărtăşim cu toţii„, a adăugat el.
Orașul este blocat de ambuteiaje infernale, din cauza măsurilor de securitate sporite, relatează publicația Dumskaya. Încă de marți, traficul a fost restricționat pe unele străzi din Odesa.
Înalții oficiali ai țărilor din Europa de Sud-Est: președinții Serbiei, Aleksandar Vučić, ai României, Nicușor Dan, ai Moldovei, Maia Sandu, și prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, și-au confirmat participarea la summit.
Pentru președinții român și sârb, aceasta este prima vizită în Ucraina aflată în război în calitate de lideri ai țărilor lor.
Ministrul sârb de externe, Marko Đurić, a declarat că vizita este de așteptat să „îmbunătățească poziția Serbiei în Europa”.
„Luăm astfel de măsuri pentru a deschide noi oportunități pentru Serbia, pentru a asigura un flux de investiții și pentru a ne asigura că interesele Belgradului sunt luate în considerare”, a declarat ministrul, citat de presa sârbă.
Potrivit Administrației Prezidențiale, În cadrul reuniunii, Președintele Nicușor Dan va întări angajamentul României de a susține în continuare Ucraina, pe toate palierele, precum și de a se implica în eforturile de a ajunge la o pace justă și de durată, dar și în cele legate de reconstrucție.
„Președintele României va sublinia, de asemenea, importanța menținerii unității și a abordării coerente în întreaga regiune reprezentată la Summit, pentru securitatea de ansamblu a continentului european. Președintele Dan va accentua și necesitatea acordării unei atenții speciale Mării Negre, inclusiv din perspectiva securității rutelor comerciale.”, mai arată Administrația Prezidențială.
Cu prilejul deplasării la Odesa, Președintele Nicușor Dan va participa și la o reuniune trilaterală România- Republica Moldova – Ucraina, în cadrul căreia va discuta cu omologii săi despre cele mai importante proiecte de interconectare, în special a infrastructurii energetice, procesul de aderare la Uniunea Europeană și cooperarea în materie de asigurare a securității.
Acest format trilateral se reunește la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
_______________________________________________________
ȘTIREA INIȚIALĂ
După vizita la Chișinău, președintele Nicușor Dan continuă traseul extern, participând la Summitul Internațional de la Odesa, care are loc pe 11 iunie.
Volodimir Zelenski și Nicușor Dan au avut săptămâna trecută o întrevedere bilaterală în marja summitului „București9”, organizat la Vilnius. În cursul discuțiilor, președintele României a făcut o gafă majoră, dezvăluind data la care ar trebui să meargă la summitul din Odesa, iar liderul de la Kiev i-a atras atenția că nu trebuia să facă asta, din motive de securitate.
Preşedintele Nicuşor Dan a fost întrebat, la Vilnius, dacă va fi România mai transparentă în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei, în viitor.
”Nu ştiu, nu am reuşit să evaluez până în momentul acesta care sunt beneficiile, care sunt riscurile. În orice caz, România va continua să sprijine Ucraina, pentru că e vorba de propria noastră securitate. Una este să fim în situaţia existent, cu un vecin pe frontiera de Est, Ucraina, cu care avem un tratat din 1997, şi alta este să avem Rusia sau o ţară, Ucraina care devine Belarus”, afirma şeful statului.
Rusia a desfășurat, în noaptea de luni spre marți, noi atacuri aeriene asupra Ucrainei, care au vizat orașele Kiev și Odesa.
„Rusia minte în fiecare zi în legătură cu dorința sa de pace și atacă oamenii zilnic. Este timpul să impunem sancțiuni. Este timpul să sprijinim Ucraina cu arme. Este timpul să demonstrăm că democrația are putere”, a transmis Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Autoritățile ucrainene și din țările vecine aliate nu au informat deocamdată dacă înrăutățirea situației de securitate de la Odesa va modifica planul legat de summitul unde ar urma să meargă și Nicușor Dan.
Foto: president.gov.ua
CITEȘTE ȘI:
Nicuşor Dan, vizită în Republica Moldova. Prima ÎNTREVEDERE oficială cu Maia Sandu