Care este superalimentul considerat „purificator al sângelui”. El ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar are și proprietăți afrodiziace puternice. Alimentul are puterea de a stimula nivelul de energie și ajută în bolile de sânge.
Conform dr. Michael Mosley, efectele puternice ale sfeclei, căci despre ea este vorba, au fost observate pentru prima data în epoca romană, pe când leguma era folosită pentru a stimula dorința. Ea face asta prin dilatarea venelor, la fel ca medicamentul popular Viagra, conform getsurrey.
În plus, sfecla roșie este unul dintre alimentele-medicament ale naturii, cu efecte în diverse afecțiuni, în special în bolile de sângem de ficat sau cele tumorale. Sfecla roșie este considerată cel mai puternic purificator al sângelui. În afară de numeroasele beneficii pentru sănătate, leguma are puține calorii, doar 43 kcal/100 g, fiind un element de bază în diete.
Astfel, dr. Mosley a apreciat sfecla roșie drept una dintre legumele sale cele mai recomandate, însă a admis că încurajarea oamenilor să o consume este o provocare, de cele mai multe ori.
Secretul statutului de superaliment al sfeclei constă în conținutul ridicat de nitrați, care este transformat în oxid nitric de către bacteriile din gură. Transformarea declanșează vasodilatația, lărgirea vaselor de sânge, după cum a explicat dr. Mosley:
„Pentru cei care sunt interesați de biochimie – partea științifică – în esență, sfecla roșie este bogată în nitrați, nitrații sunt transformați de bacteriile din gură în oxid nitric . Acesta provoacă vasodilatație – dilatarea vaselor de sânge.”
Romanii foloseau sfecla roșie ca afrodisiac, deoarece are efectul de dilatare a venelor.
„Sfecla scade tensiunea arterială și oferă energie. În mod ciudat, romanii îl foloseau ca afrodiziac. Mecanismul este exact același ca în cazul viagra. Ceea ce face viagra este să ducă la eliberarea de oxid nitric și la dilatarea vaselor de sânge, dar mai ales în jurul organelor genitale. Încă un motiv bun pentru a mânca sfeclă roșie!”, a mai explicat specialistul.
Sfecla roşie se poate consuma crudă, coaptă sau fiartă, în salate, în sucuri şi smoothie-uri, în supe sau piureuri.
CITEȘTE ȘI: