Sfinții Petru și Pavel. Superstiții și tradiții pentru marea sărbătoare din calendarul ortodox / Ce NU AI VOIE să faci azi

Sfinții Petru și Pavel. Superstiții și tradiții pentru marea sărbătoare din calendarul ortodox / Ce NU AI VOIE să faci azi
Publicat: 29/06/2023, 07:15
Actualizat: 29/06/2023, 07:28

Sfinții Apostoli Petru și Pavel reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Află ce este interzis să faci pe 29 iunie și care sunt obiceiurile care marchează începutul verii agrare și momentul prielnic pentru seceriș.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pomeniți în fiecare an pe 29 iunie, după o scurtă perioadă de post, iar credincioșii trebuie să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri  pentru a le merge bine. Totodată, anumite lucruri sunt interzise în această zi de sărbătoare, fiind una cu cruce roșie.

În ziua de 29 iunie, în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, creștinii ortodocși respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.

Cine a fost Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Andrei, originar din Betsaida, de pe malul Mării Galileii. Înainte de a se întâlni cu Mântuitorul Nostru Iisus Hristos, acesta se numea Simeon.

Cine a fost Sfântul Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei. Acesta a învățat, fariseu și rabin în religia evreilor, dar și cunoscător al învățăturilor iudaice din acele timpuri.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creștinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care zăbovise ani de-a rândul, scrie basilica.ro.

Superstiții sunt legate de această sărbătoare

Potrivit credinței populare, începând cu această zi, cucul și privighetorile nu mai cântă. Se spune că nucile și alunele vor fi viermănoase dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Se spune că Sânpetru pocnește din bici în această zi, iar scânteile care apar devin licurici. Aceștia îi călăuzesc pe călătorii rătăciți prin pădure sau pe drumuri de munte.

În această zi se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru, pentru a avea spor în casă. Se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare. ceste ofrande se împart apoi celor nevoiași.

Oamenii pistruiați trebuie să se spele cu apă pe față la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul. În acest fel, pistruii nu se vor mai înmulți, potrivit tradiției.

În această zi este bine ca oamenii să împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor. De asemenea, e bine să le ureze sănătate și spor la muncă. Cei care poartă în buzunarele lor usturoi și pelin vor fi feriți de rele.

Mamele le oferă fiicelor o punguță roșie în care se pun un cățel de usturoi și frunze de pelin. Fetele trebuie să poarte acest talisman timp de trei zile. În acest fel vor fi ferite de farmece și iele, care le-ar putea fura norocul.

Ce nu au voie credincioșii să facă pe 29 iunie

Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până pe 29 iunie. În mod contrar, acestea vor supăra persoanele trecute în neființă din familie. După această zi, fetele tinere au voie să mănânce mere. Vârstnicele pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.

Nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste holde.

În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării, conform știrileprotv.

Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt prăznuiți in aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul in jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul. Moaștele Sfinților Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreuna. Tradiția a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinților Apostoli Petru si Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie ca Petru a fost răstignit in anul 64, iar Pavel a fost decapitat in anul 67.

Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Aceasta este rugăciunea făcătoare de minuni către Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin.”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?