SURSE: Darius Vâlcov s-a predat lângă Napoli. Fostul ministru de Finanțe, condamnat la 6 ani de închisoare în „dosarul tablourilor”

SURSE: Darius Vâlcov s-a predat lângă Napoli. Fostul ministru de Finanțe, condamnat la 6 ani de închisoare în „dosarul tablourilor”
Publicat: 23/05/2023, 23:15
Actualizat: 23/05/2023, 23:22

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov, condamnat la începutul lunii mai la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor” și dat în căutare internațională, s-a predat lângă Napoli, conform surselor Gândul. Acesta urmează să fie adus în față unei instanțe italiene pentru se judeca extrădarea sa.

Darius Vâlcov se află la acest moment în custodia poliției italiene, în provincia Napoli. Surse judiciare au declarat pentru Gândul că acesta s- ar fi predat, deși informația nu este confirmată oficial, fiind posibil ca acesta să fi fost arestat. Autoritățile italiene, după identificare, îl vor reține în baza mandatului de executare și, ulterior, o instanță va decide dacă îl extrădează sau nu în România.

Aceleași surse susțin că el ar fi luat deja legătura cu unul dintre avocații specializați în astfel de cazuri ale fugarilor români.

Ce spunea Predoiu zilele trecute despre demersurile pentru localizarea lui Vâlcov

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a detaliat, zilele trecute, demersurile făcute pentru localizarea lui Darius Vâlcov.

„Darius Vâlcov nu este localizat încă. Am făcut demersuri să fie localizat și să fie supus procedurii de extrădare, pentru că ce s-a observat este că se predau în raza unei anumite Curți de Apel… cum ar fi Bari”, a explicat pe 17 mai ministrul Cătălin Predoiu.

La acel moment, surse judiciare au declarat pentru Gândul că acesta ar fi în zona Milano, însă polițiștii italieni nu ar fi depus toate eforturile să îl găsească. Aceleași surse spun că majoritatea „gulerelor albe” din România au aceiași avocați, care au creat o industrie in materia extrădării.

Darius Vâlcov ar fi cerut rezidență în Italia

Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, a fost condamnat definitiv, în 3 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la șase ani de închisoare. Pedeapsa a fost redusă cu doi ani față de sentința dată de prima instanță.

Darius Vâlcov, condamnat în „Dosarul tablourilor”, ar fi cerut rezidență în Italia, potrivit unor surse Gândul. Fostul politician deține în această țară afaceri deschise de mai bine de trei ani.

El a fost dat în urmărire generală de către Poliţia Română, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei, iar – în baza acestei decizii – Interpol va acționa in Italia pentru identificarea sa.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în acest dosar în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

În primă instanță, judecătorii instanței supreme au decis condamnarea fostului ministru la 8 ani de închisoare cu executare. Între timp, o parte din acuzațiile aduse lui Vâlcov s-au prescris, respectiv cele de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte, în legătură cu S.C. RUPIAH S.A., S.C. ENERO PROD S.R.L., S.C. CONTIS COMPANY S.R.L. şi S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L.

„Contopește pedepsele stabilite prin prezenta decizie şi aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”, a decis ICCJ.

Instanța a menținut sechestrul pe bunurile fostului ministru până la concurența sumei de 6.200.000 lei, inclusiv pe tablourile confiscate în timpul urmăririi penale.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”