SURSE | Liderii Coaliției, întâlnire cu Klaus Iohannis pentru a debloca rotativa. Analist: Marcel Ciolacu devine premier după ce se termină greva

SURSE | Liderii Coaliției, întâlnire cu Klaus Iohannis pentru a debloca rotativa. Analist: Marcel Ciolacu devine premier după ce se termină greva
Publicat: 26/05/2023, 19:23

Deși liderii Coaliţiei de guvernare au anunțat, vineri, la Palatul Victoria, că, până la soluționarea grevei din educație, nu vor face rocada guvernamentală, surse politice susțin că sâmbătă aceștia ar urma să aibă o întâlnire cu Klaus Iohannis, în încercarea de a debloca rotativa. Analistul politic Andrei Țăranu a declarat pentru GÂNDUL că Marcel Ciolacu ”are tot interesul să devină premier și va deveni premier”. În ceea ce privește actualul context politic, analistul susține că amânarea rocadei este în ”dezavantajul PNL”, dar că Marcel Ciolacu ”va fi foarte încântat să devină premier” după stingerea conflictului din educație. Politologul a menționat și că ”UDMR-ul este într-o relație foarte bună cu PSD”, mai ales că ”în cazul unui accident de parcurs, adică o parte din PNL ar vrea să iasă de la guvernare, UDMR-ul este mai mult decât necesar”. GÂNDUL vă prezintă în exclusivitate analiza politologului Andrei Țăranu despre amânarea rocadei și actuala situație politică.  

Analistul politic Andrei Țăranu a explicat motivele care ar fi stat la baza „răzgândirii” lui Klaus Iohannis în ceea ce privește demisia premierului Nicolae Ciucă. Deși președintele a solicitat inițial o rocadă la termen, tot el este cel care l-a anunțat public pe premier să nu-și depună mandatul:

”Evident că președintele Iohannis s-a speriat de această grevă și asta pentru că, aduceți-vă aminte că nu mai departe de acum 3 zile deja spunea că are toți pașii, cum se va face, până pe cel târziu 30 mai dacă nu până pe 1 iunie, urma să avem Guvernul Ciolacu. Ori momentul în care a văzut strada și a văzut că este un număr foarte mare de persoane, care sunt împotriva politicilor guvernamentale, a făcut un pas înapoi. Sigur, probabil și în urma discuțiilor cu cei de la PSD și în special domnul Ciolacu, pentru că acesta, în urmă cu o săptămână, era hotărât că nu vrea să vină la guvernare pe fondul acestei crize”, a explicat Andrei Țăranu efectele generate de criza din educație asupra lui Klaus Iohannis.

Mesajele contradictorii venite din partea lui Klaus Iohannis către premierul Nicolae Ciucă, referitoare la demisia acestuia, ar avea ca motiv surpriza ”incendiului” din educație, susține profesorul Andrei Țăranu:

”Când s-a dovedit că este ditamai incendiul, nu au mai știut cum să negocieze lucrurile, pentru că din nefericire le lipsește exercițiul negocierii și de-o parte și de alta, adică nu doar la politicieni, ci și la sindicate”.

Amânarea rocadei premierilor, ”în dezavantajul PNL”?

Reacția premierului de a-și anunța depunerea mandatului imediat după solicitarea publică venită din partea președintelui, pentru ca ulterior, în aceeași săptămână, tot la anunțul public făcut de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă să nu mai demisioneze, au condus la ideea că PNL este „dependent” de președinte, a menționat Andrei Țăranu.

„Asta arată totuși cât de tare PNL-ul și domnul Ciucă sunt dependenți de președintele Iohannis. Pentru că uitați-vă și dumneavoastră spune președintele «dă-ți demisia», Ciucă spune «gata ne dăm demisia», joi îi spune «nu-ți mai da demisia», vine vineri și spune că nu-și mai dă demisia, ceea ce arată că, de fapt, separația între cele două puteri ale executivului nu există aproape deloc”, a descris Andrei Țăranu relația dintre liberali și președinte.

Mai mult decât atât, politologul susține că rămânerea în fruntea guvernului a premierului Ciucă este ”în dezavantajul PNL” deoarece „domnul Ciucă va stinge incendiul din educație. Probabil va încerca să rezolve o sumă de probleme punctuale, dar, în bună măsura, astea vor crea, pe principiul vaselor comunicante, o mulțime de nemulțumiri în alte părți și, din acest motiv, cu cât se va mai apropia punctul de schimbare, PNL-ul va pierde funcții electorale”, a făcut Andrei Țăranu referire la puterea de negociere a liberalilor, în cadrul Coaliției.

Deși Nicolae Ciucă este președintele PNL, pozițiile politice identice pe care acesta le are cu Klaus Iohannis ar da impresia că președintele țării anulează autonomia partidului, lasă politologul de înțeles, ceea ce ar reprezenta o anomalie în plan politic:

”Prin comparație, cam cu un an înainte de alegeri, cei de la PDL l-au sabotat pe Traian Băsescu. Cam în 2003, PSD-ul condus de Adrian Năstase l-a pus între paranteze pe Ion Iliescu. De obicei, la sfârșitul mandatelor de președinte, partidele se autonomizează față de liderii informali, în cazul acesta președinții de stat. Ori acest lucru ar fi trebuit să se întâmple deja în cazul PNL în raport cu președintele Iohannis. Nu s-a întâmplat. Din acest motiv, cu cât trece timpul, va fi tot mai greu să se autonomizeze pentru că trebuie să-și construiască un lidership din umbră, care să fie capabil să ia partidul din mers, cum a fost Vasile Blaga în cazul PDL-ului, sau Geoană în cazul PSD-ului”, susține profesorul Andrei Țăranu.

PSD ”poate să-și permită să piardă 2-3-5 procente” pentru a avea premier

Referitor la posibilele avantaje sau dezavantaje pe care PSD le-ar putea avea dacă ar prelua funcția de premier, analistul politic a menționat că ”Marcel Ciolacu are tot interesul să devină premier și va deveni premier, dar să se termine presiunile sociale în primul rând. Apoi va fi foarte încântat să devină premier”.

Analistul politic a explicat că „în momentul în care gestionezi alegerile în calitate de partid la putere, care influențezi în mod esențial felul în care se mișcă societatea, ai cele mai mari șanse să câștigi”.

Un alt motiv pentru care Marcel Ciolacu și-ar dori preluarea mandatului de premier este faptul că ”PSD este acum în frunte la o distanță mare de cei care sunt în spate. El poate să-și permită să piardă 2-3-5 procente, deși 5 mi se pare mult, fiind în fruntea guvernării, decât să piardă șansa guvernării”, a explicat Andrei Țăranu.

UDMR ”un fel de centură de siguranță pentru toate partidele”

În ceea ce privește sprijinul pentru a rămâne la guvernare primit de UMDR, Andrei Țăranu susține că ar proveni din partea social-democraților. Cooperarea dintre cele două partide ar fi una de lungă durată, susține politologul:

”Clar UDMR-ul este într-o relație foarte bună cu PSD. A fost dintotdeauna, încă de pe vremea lui Bela Marko într-o relație foarte bună cu PSD și într-o relație proastă cu PNL”

Referitor la relația actuală dintre partidele de Coaliție, Andrei Țăranu a menționat o scindare de raportare a PNL și PSD față de UDMR:

”Ministerul Dezvoltării a făcut ca ruptura să fie și mai puternică și mai adâncă, așa că PSD probabil va încerca să mențină UDMR la guvernare, tocmai pentru că la un calcul sumar ne putem da seama că PSD + UDMR + minoritățile naționale, în cazul unui accident de parcurs, adică o parte din PNL vrea să iasă de la guvernare, UDMR-ul este mai mult decât necesar. Totdeauna a fost așa. E un fel de centură de siguranță pentru toate partidele.”

Politologul a amintit antecedentul scenariului guvernării USL pentru a explica natura colaborărilor politice din actuala Coaliție.

”Vă aduceți aminte că, imediat după ce a câștigat USL-ul cu un scor uriaș, 66% și 77% majoritatea din Camera Deputaților, domnul Ponta a spus că vrea să aducă și UDMR-ul la guvernare. Noi atunci ne-am întrebat la ce-i trebuie UDMR, ca să ajungă la 82%. S-a văzut după aceea de ce. Pentru că PNL-ul a fost forțat să plece de la guvernare și PSD a avut majoritate să conducă până în 2015. Acesta este motivul pentru care UDMR-ul este ceea ce numim noi un partid balama. Este un partid foarte necesar, de care nimeni nu poate să se dezbare”, a arătat profesorul Andrei Țăranu.

Și UDMR pare la rândul lui că este dependent de sprijinul partidelor de la București, susține profesorul.

”UDMR-ul are o mare problemă. A pierdut finanțarea de la Budapesta din cauza crizei masive care este în Ungaria în acest moment și atunci, dacă nu își menține finanțarea de pe linia guvernamentală, fără banii de la Budapesta îi va fi foarte greu să ducă o campanie electorală la un electorat care este tot mai dezamăgit de UDMR. Adică în interior totdeauna UDMR-ul spune ”Vrem autonomia Ținutului Secuiesc”. Pe de altă parte, este la guvernare de o bună bucată de vreme și nu face nimic în sensul acesta, așa că lumea o să spună ”cât o să o mai țineți cu autonomia asta”, mai ales că, repet, relațiile cu Budapesta s-au răcit”, a descris Andrei Țăranu motivele care au creat nevoia UDMR de susținere politică.

Liderii Coaliţiei de guvernare au anunțat vineri, la Palatul Victoria că, până la soluționarea grevei din educație, nu vor face rotativa guvernamentală. Nicolae Ciucă a decis să nu își depună mandatul de premier.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?