UPDATE: Rotativa guvernamentală, AMÂNATĂ! Nicolae Ciucă: Până la soluționarea grevei, nu îmi depun mandatul / Marcel Ciolacu: Decizia este una corectă

Publicat: 26/05/2023, 08:42
Actualizat: 26/05/2023, 12:55

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunorau anunțat, vineri, la Palatul Victoria, că, până la soluționarea grevei din educație, nu vor face rotativa guvernamentală. 

Președinte PNL Nicolae Ciucă a anunţat că va continua dialogul cu sindicatele din Învăţământ și, după discuții purtate cu ceilalți doi lider ai coaliției, a decis să nu își depună mandatul și să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier, până la soluționarea crizei.

UPDATE ora 09:15: Kelemen Hunor: Am decis să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier

„Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern și coaliție. Avem nevoie de învățământ de calitate și vom reuși să rezolvăm problemele.

Aseară am decis să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm un răspuns așa cum dorește societatea. Sunt optimist și am încredere în oameni”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor.

UPDATE ora 09:13: Marcel Ciolacu: Decizia este una corectă

„Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută că înaintea discuţiilor politice trebuie să ne asumăm rezolvarea problemelor majore din societate. Mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită. Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă, pe care ne-o asumăm împreună.

Ne-am asumat împreună că în programul de guvernare prioritatea nr 1 o reprezintă profesorii şi sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar cu liderii din învăţământ. Este unul scurt, dar pe care ni l-am asumat împreună.

Repet, cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor”, a declarat, la rândul lui, Marcel Ciolacu.

UPDATE 09:04: Nicolae Ciucă: „Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul”

„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum am găsit soluţii până acum şi nu am dat înapoi din faţa responsabilităţii, după discuţii avute în coaliţie, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învăţământ.

Am decis să menţinem dialogul astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii. Doar că ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie.

Suntem conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare al cadrelor didactice, nu doar la nivelul aşteptărilor lor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România. Este foarte clar că ne dorim cu toţii ca viitorul acestei ţări să poată să aibă predictibilitate.

În acest moment, făcând apel la raţiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.

În atare condiţii, aşa cum am menţionat mai devreme am avut discuţii până aseară târziu, am discutat şi astăzi dimineaţă, şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme, să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem pune în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei”, a declarat Nicolae Ciucă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul a anunţat declaraţii de presă ale prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciuca, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepremierului Kelemen Hunor.

Declaraţiile sunt făcute în contextul în care vineri este așteptat un anunţ al premierului Ciucă referitor la depunerea mandatului, pentru realizarea rotaţiei la guvernare, conform Protocolului PSD-PNL, dar şi în contextul crizei provocate de greva cadrelor didactice, de a cărei soluţionare este condiţionată schimbarea la conducerea Executivului, după cum a afirmat preşedintele Iohannis, scrie News.ro.

Iohannis: Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. „Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.

Guvernul a propus joi seară sindicaliştilor din educaţie. mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

„Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei