Talibani înarmați îl înconjoară pe un prezentator TV, în timp ce îi îndeamnă pe telespectatori „să nu se teamă”

Talibani înarmați îl înconjoară pe un prezentator TV, în timp ce îi îndeamnă pe telespectatori „să nu se teamă”
Publicat: 31/08/2021, 15:42

Imagini distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare arată gazda unui program de dezbatere politică pe rețeaua TV Peace Studio, înconjurat de opt talibani, în timp ce intervievează un luptător.

Un videoclip care prezintă un prezentator de știri afgane, înconjurat de soldați talibani cu arme, în timp ce le spune telespectatorilor „să nu se teamă”, a fost distribuit pe larg pe rețelele de socializare, potrivit transmite Daily Mail.

Clipul de 42 de secunde arată gazda unui program de dezbatere politică de pe rețeaua de televiziune afgană Peace Studio citind o declarație în timp ce opt bărbați înarmați par să-l păzească.

Se înțelege că a fost difuzat duminică după ce membrii talibanilor au luat cu asalt clădirea și i-au cerut prezentatorului să vorbească despre ei.

Corespondentul BBC World News, Yalda Hakim,  a distribuit videoclipul pe Twitter, iar de când a fost vizionat a adunat mai bine de 1,6 milioane de vizualizări.

„Așa arată acum o dezbatere politică la televiziunea afgană, cu soldați talibani care veghează asupra gazdei”, a scris ea.

„Prezentatorul vorbește despre prăbușirea guvernului Ghani și spune că poporul afgan nu ar trebui să se teamă”.

Un clip mai lung îl prezintă pe prezentator intervievând un luptător taliban în Dari și Pashto, limbile oficiale ale Afganistanului.

Imaginile servesc ca dovadă a cât de dramatic s-a schimbat viața în țară de când a căzut în puterea grupului militant – care l-a destituit pe fostul președinte Ashraf Ghani.

În timpul guvernării lor anterioare în Afganistan, din 1996 până în 2001, știrile au fost cenzurate.

De la ultima lor preluare, talibanii au promis că vor „respecta libertatea presei”, în ciuda atacurilor asupra jurnaliștilor din țară.

Radiodifuzorul public german Deutsche Welle a declarat că talibanii au ucis un membru al familiei unuia dintre editorii săi, în timp ce încercau să găsească reporterii afiliați din Vest.

Jurnalistul iranian și activistul pentru drepturile femeii, Masih Alinejad , a descris clipul ca fiind „suprarealist”.

„Militanții talibani pozează în spatele acestei gazde, vizibil pietrificată, și îl fac să spună că oamenii din Afganistan nu ar trebui să se sperie de Emiratul Islamic”, a spus ea.

Între timp, după aproape 20 de ani de prezență, militarii americani au părăsit luni seară Afganistanul.

Ultima aeronavă SUA a decolat din Kabul în jurul orei 22.30, ora României.

A fost finalul oficial al războiului din Afganistan și al celei mai mari operațiuni de evacuare aeriană din istorie. Peste 123 de mii de oameni, afgani și străini, au părăsit orașul în ultimele două săptămâni.

Autoritățile americane au recunoscut, însă, că în Kabul au mai rămas câteva sute de cetățeni, dar evacuarea lor se va face pe cale diplomatică.

Plecarea americanilor a fost sărbătorită în stradă de militanții talibani.