Tânărul care a ucis doi tineri în 2 Mai fusese cercetat pentru deținere de droguri, dar a scăpat de urmărirea penală. Cum au justificat magistrații

Tânărul care a ucis doi tineri în 2 Mai fusese cercetat pentru deținere de droguri, dar a scăpat de urmărirea penală. Cum au justificat magistrații
Publicat: 21/08/2023, 12:08

Tânărul de 19 ani care, aflat sub influența stupefiantelor, a intrat cu mașina, sâmbătă, într-un grup de pietoni, dintre care doi și-au pierdut viața, a fost prins în urmă cu aproximativ un an și jumătate cu droguri de risc la el, însă a scăpat de urmărirea penală, chiar și de obligația de a merge la consiliere psihologică.

Matei-Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat un accident mortal sâmbătă, în 2 Mai, fiind sub influența drogurilor, fusese prins având la el 0,68 de grame de cannabis în 3 februarie anul trecut, dar, după aproape un an de cercetări, a scăpat d eorice răspundere penală.

Tânărul a fost atunci cercetat de procurorii DIICOT pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, infracțiune care poate fi sancționată, conform legii, cu pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Procurorii au dispus însă renunțarea la urmărirea penală, în decembrie 2022, dat fiind că era vorba de o cantitate mică de droguri, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat soluţia, pe 10 ianuarie conform soluției publicate pe portalul instanțelor.

„Având în vedere că pentru infracțiunea de deținere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr.143/2000 pedeapsa prevăzută de lege este mai mică de 7 ani, în raport de conținutul faptei, modul și mijloacele de săvârșire, scopul urmărit (consumul propriu) și împrejurările concrete în care a fost comisă infracțiunea, cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, procurorul a apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului, impunându-se soluția de renunțare la urmărirea penală”, de arată în motivarea publicată pe portalul rejust.ro.

„Cheltuielile ce ar urma să fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave”

Judecătorul de cameră preliminară a confirmat astfel, punând în balanță cheltuielile cu procesul și pericolul pentru sănătatea publică, cererea procurorilor de încetare a urmăririi penale.

„Așadar, urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat. În aceste condiții, consideră și judecătorul că eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal ar fi disproporționate prin raportare la gravitatea concretă a faptei, iar cheltuielile ce ar urma să fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave. Văzând considerentele expuse, raportat şi la persoana intimatului, apreciind că nu există un interes public în urmărirea faptei, fiind îndeplinite și celelalte condiții procedurale, în baza art. 318 alin. 15 C.pr.pen.  judecătorul de cameră preliminară va admite cererea formulată de Ministerul ###### – Parchetul de pe lângă Înalta ##### de Casație și Justiție – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală – Secția de Combatere a Traficului de Droguri”, potrivit încheierii finale.

El este arestat preventiv în urma accidentului mortal, comis sub influenţa drogurilor, în dimineața zilei de sâmbătă, când a intrat cu maşina într-un grup de opt tineri, lângă localitatea 2 Mai din Constanţa. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc. Alţi trei tineri, cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost răniţi.

El a fugit de la locul accidentului, dar a fost prins de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Polițiștii i-au făcut dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă.

CITIȚI ȘI:

Tatăl fetei de 20 de ani, moartă în accidentul de la 2 Mai: „Nu i-am luat maşină, i-am luat loc de veci”

Ce spune Lucian DINIȚĂ, fostul şef al Poliţiei Rutiere, despre cazul șoferului drogat din 2 Mai. „În mod normal…”

ULTIMA ORĂ | Declarații halucinante ale șoferului drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai! Ce a povestit anchetatorilor + va fi înfățișat instanței

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice