VIDEO | Tanczos Barna: În 2022 nu vom avea taxa de mediu, dar ne-am asumat prin PNRR că vom scoate din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani

Publicat: 10/01/2022, 23:01
Actualizat: 10/01/2022, 23:39

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, la Digi24, că în acest an nu vor fi introduse taxe noi în ceea ce privește parcul auto național, deși România și-a asumat prin PNRR că va elimina din circulație 250.000 de mașini mai vechi de 15 ani.

„Nu se întâmplă nimic din punct de vedere al taxării. Pregătim un program „Rabla” mai eficient care să vină în întâmpinarea cerințelor producătorilor de automobile, comercianții și de către cererile formulate de cetățeni. Coaliția a decis ca în anul 2022 să nu fie nicio taxă nouă, nici un impozit nou, motiv pentru care ar urma soluția de eficientizare a programului „Rabla” și de a scoate din piață cât mai multe mașini poluante”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că România și-a asumat în fața Comisiei Europene ca va scoate din circulație 250.000 de mașini poluante, mai vechi de 15 ani până în anul 2026.

„Există (și în PNRR n.r) o asumare din partea României față de Comisie că vom scoate 250.000 de mașini care trebuie scoase din circulație, mai vechi de 15 ani și care sunt trecute în PNRR ca proiect până în 2026”, a afirmat Barna.

El a precizat că Ministerul Mediului a venit cu o modificare a programului „Rabla” care să coreleze sintagma „mașini vechi” –  tot ce este sub EURO 3. De asemenea, el a precizat că și în România s-a dorit implementarea unei taxe de mediu pentru mașinile poluante, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene, dar coaliția de guvernare a decis ca pentru anul 2022 să nu majoreze nicio taxă.

„Este o modificare pentru că „Rabla” nu a făcut diferența între mașini vechi, mai vechi de 15 ani, poluante, cele care sunt sub EURO3 și va trebui să găsim soluții de eficientizare. Din punct de vedere al taxării exista varianta unei taxe similare cu cele din Europa, aproape toate taxele din Europa au această taxă, sau majorării diferențiate a taxării locale. În momentul de față, pe anul 2022 nu se implementează niciuna”, a mai spus el.