Tanczos Barna: „Nivelul radiaţiilor, în perioada războiului, nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România” | VIDEO

Publicat: 10/08/2022, 16:27

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că nivelul radioactivității nu a crescut nici în Ucraina, nici în România, de la începutul războiului din țara vecină.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește valorile înregistrate la centrala nucleară de la Zaporojie, populația nu trebuie să se îngrijoreze și a dat asigurări că autoritățile din România comunică permanent cu cele din Ucraina.

Zilele trecute au apărut foarte multe informaţii contradictorii cu privire la situaţia Centralei de la Zaporojie. Am avut o discuţie telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina şi domnul Strilets (ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, n.r.ed) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor în urma donaţiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi.

Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu este o reţea funcţională, care preia zilnic datele unde se validează şi se trimit la Agenţia Internaţională. Datele măsurate, validate şi transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau de la nivelul populaţiei. De la începutul războiului această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Tanczos Barna: Avem contact permanent cu autoritățile din Ucraina

De asemenea, ministrul a mai explicat că schimbul de informații între România și Ucraina se realizează în mod permanent.

„În perioadele în care am avut informaţii din Ucraina cu privire la o potenţială activitate nucleară sau probleme potenţiale la aceste centrale am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România. Facem acest lucru în continuare în colaborare cu colegii noştri şi cu ministerul din Ucraina, avem contact permanent, furnizăm şi primim informaţii permanent”, a afirmat oficialul.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în decursul acestui weekend și a suferit unele pagube. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, infrastructura critică este încă intactă. Atât Kievul, cât și Moscova, s-au învinuit reciproc pentru atacuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase