Temuta armată a Rusiei a rămas doar un mit. Generalul Cristian Barbu: „Incompetență și greșeli istorice”

Temuta armată a Rusiei a rămas doar un mit. Generalul Cristian Barbu: „Incompetență și greșeli istorice”
Comandantul Cristian Barbu, Rectorul Academiei Tehnice Militare sursa: OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 25/05/2022, 18:36
Actualizat: 25/05/2022, 20:45

Generalul Cristian Barbu explică de ce armata Rusiei nu a reușit nici după patru luni de război în Ucraina să îți atingă principalul obiectiv – blitzkrieg (războiul fulger), potrivit Adevărul.

Mai mulți analiști ruși s-au transformat în critici după eșecul evident al armatei lui Vladimir Putin.

„Acest lucru arată că cel mai probabil campania nu a fost dorită şi cerută de Şoigu şi de generali, ci mai sus, direct de către Putin”, spune generalul Cristian Barbu.

Barbu vorbește de un nivel mare de incompetență, atât în rândul generalilor ruși cât și în rândul soldaților care luptă fără o strategie militară în Ucraina. Drept dovadă stau cifrele care arată că Rusia a pierdut în numai patru luni de zile de război mai mulți soldați decât a pierdut în zece ani de război în Afganistan.

„Pe de o parte vorbim de incompetenţă, pentru că eu sunt convins că dacă Putin ştia realitatea din Ucraina nu cred că pornea războiul. Sau dacă îl pornea, îl pornea altfel şi nu cred că numai după mintea mea”, a spus el.

Rusia a făcut o greșeală pe care nu a mai făcut-o nimeni de 3.000 de ani

Generalul spune că armata roșie a comis o greșeală „pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani” și anume au lăsat descoperit flancul de susținere. Practic au trimis infanteria la înaintare fără susținerea artileriei și a aviației.

„Ei au făcut şi o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani. Au pornit atacul inclusiv din Belarus, unde nu aveau nimic în spate, logistică, susţinere. Belarusul nu i-a susţinut, iar ei au rămas cumva rupţi de bazele din Belarus. Pe de altă parte, au plecat ca la defilare, cu tancurile pe autostradă, goneau cu viteză să vădă care ajunge primul la sosire, parcă erau la liniuţe”, consideră generalul Barbu.

Celebra coloană de blindate rusești care încerca să ajungă la Kiev, dar a rămas blocată zile întregi pe stradă a devenit o „pradă” ușoară pentru forțele ucrainene. De asemenea, nava amiral „Moskva”, cea mai emblematică navă a rușilor a ajuns pe fundul Mării Negre dintr-o eroare stupidă.

„Primul exemplu este cu coloana aceea infinită de aproape 60 de kilometri cu tot felul de mijloace militare. Coloana a stat neclintită preţ de o săptămână, ceea ce e o greşeală fantastică. Apoi, desantul aerian de la aeroportul de lângă Kiev a fost iar o greşeală extraordinară. Bomboana de pe prăjitură a fost cu crucişătorul Moskva”.

Totul se învârte în jurul incompetenţei ruşilor şi a incapacităţii de a obţine informaţiile corecte şi de a  analiza situaţia aşa cum trebuie. El a comentat şi moartea misterioasă a unor oligarhi ruşi, dar şi arestarea unor generali căzuţi în dizgraţia lui Putin.

„Deci, fie n-au avut informaţii şi atunci a trebuit să facă ceva, dar au dovedit incapacitatea lor de a duce profesionist acest război. Şi în al doilea rând, probabil că au fost unii pe acolo să zică: domne, ne mor oamenii, nu ştiu ce. Adică să ridice puţin glasul, şi probabil că i-a anihilat şi tocmai în faza de început ca să creeze frică pe parcurs. Toată lumea să zică: «uau, uite ce pot să păţesc şi eu. Să mă astâmpăr, să îmi văd de treabă»”, explică generalul.

Rușii se laudă cu „arsenalul lor” și încearcă să bage spaima în Occident, dar realitatea îl contrazice la tot pasul. Dacă vorbim de aviație, putem spune că Moscova sta bine la acest capitol, doar în cazul avioanelor. Piloții sunt foarte slab pregătiți. Un pilor rus efectuează mai puțin de jumătate din orele pe care le fac piloții americani. De asemenea, în Rusia nu există simulatoarele de zbor de înaltă performanță cum au Statele Unite.

„Rusia mai are arme serioase, dar nu foarte multe. Unele sunt chiar moderne, dar încă neprobate. Însă degeaba spui:  «domne, am o rachetă, nu încape în Piaţa Roşie, atât de mare e! » Poţi s-o ai, dar dacă înainte să zboare se distruge, tot de pomană te lauzi cu ea. Poate că avioanele lor sunt bune aşa cum se laudă ei, dar atunci piloţii nu sunt foarte instruiţi în acest moment. Pot să am cea mai tare armă din lume, dar dacă nu ştiu să o folosesc la capacitate sau sunt puţin mahmur când o folosesc, o folosesc degeaba.

La ruşi e o problemă cu această calitate a oamenilor şi pentru că nu s-au instruit suficient. Tot aşa, crucişătorul Moskva putea fi apărat, dar ei nici măcar nu şi-au dat seama cum au fost atacaţi. Nu au crezut că pot fi atacaţi aşa. E adevărat că în vremea aceea faţă de acum Neptunul pe care l-au folosit ucrainenii nu prea era bine pus în evidenţă, i-a surprins un pic. Dar ruşii aveau toate mijloacele la îndemână să se apere, nu aveau voie să fie loviţi pentru că aveau toate instrumentele necesare pentru a determina tot ce se apropie de ei pe o rază destul de mare şi să ia contra-măsuri”, adaugă generalul Barbu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna