Timișorenii vor avea din nou încălzire și apă caldă, dar soluția este provizorie. Anunțul ministrului Energiei și al autorităților locale

Timișorenii vor avea din nou încălzire și apă caldă, dar soluția este provizorie. Anunțul ministrului Energiei și al autorităților locale
Reluarea furnizării de gaze este doar o soluție provizorie / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/10/2021, 15:26
Actualizat: 27/10/2021, 15:39

Peste 50.000 de clienți ai societății de termoficare a municipiului Timișoara – gospodării, dar și spitale – rămași de marți fără căldură și apă caldă, după ce furnizorul E.ON a sistat gazele către Colterm, urmează să beneficieze din nou de aceste utilități, dar situația nu este rezolvată decât pentru scurt timp. S-a ajuns aici după ce datoriile societății către furnizor au ajus la zeci de milioane de lei în ultimii ani.

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, de la tribuna Camerei Dputaților, că s-a găsit o soluție, provizorie, pentru încălzirea municipiului Timișoara, pentru încă o sptămână, după ce marți, E.ON a sistat gazele către Colterm, în acceași zi în care Tribunalul Timiș a decis intrarea în insolvență a societății, decisă în Consiliul de Administrație în 18 octombrie.

„Sper și fac un apel la municipalitate să rezolve odată problema aceasta. Când a introdus compania în insolvență trebuia să se gândească ce se întâmplă cu acest lucru. Noi am reușit azi împreună o soluție, dar trebuie să se gândească și de unde face rost de finanțare”, a spus Virgil Popescu.

Declarațiile au fost făcute în timpul dezbaterii din plen privind proiectul de lege de aprobare a OUG privind compensarea facturilor la energie și gaze, care cuprinde, în urma amendamentelot adoptate în comisii și apoi în plen, un ajutor și pentru societățile de termoficare.

Plata în avans, din bugetul local

Potrivit informațiilor Gândul, furnizorul cu care s-a ajuns la un acord este OMV Petrom, pentru o săptămână, începând de miercuri seara.

E.ON a anunțat că a sistat gazele marți după ce datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani, au transmis reprezentanții E.ON Energe România, care s-au oferit, la apelul managerilor de spitale, să încheie contracte separate cu unitățile sanitare.

După anunțul ministrului demis al Energiei, Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, a detaliat, pe Facebook, o parte din înțelegere.

„Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan”, a anunțat Dominic Fritz.

Potrivit edilului-șef al Timișoarei, miercuri seara, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire. „Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu cărbune și un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere.  Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”, a scris primarul.

„Urmează o perioadă grea pentru toți din cauza creșterii prețului la gaz și energie electrică și facem tot ce putem la nivel local și național să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toți, iar Timișoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare. Devine din ce în ce mai clar că putem să depășim această criză prin solidaritate, dialog pe soluții comune și sinceritate față de cetățeni”, a transmis Dominic Fritz.

Și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat găsirea unei soluții, însă termenul anunțat este de mai lung. „De mâine, pentru cel puțin 2 săptămâni, timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câștigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei și al unui furnizor de gaze naturale care a înțeles câtă nevoie de ajutor au timișorenii. Mă bucur pentru această soluție de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populația nu trebuie să sufere pentru greșelile Primăriei. Mai sunt și alte soluții pe masă, în discuție, dar mă aștept și la participarea administrației locale a municipiului”, a scris, tot pe Facebook, președintele CJ Timiș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto