Timișorenii vor avea din nou încălzire și apă caldă, dar soluția este provizorie. Anunțul ministrului Energiei și al autorităților locale

Timișorenii vor avea din nou încălzire și apă caldă, dar soluția este provizorie. Anunțul ministrului Energiei și al autorităților locale
Reluarea furnizării de gaze este doar o soluție provizorie / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/10/2021, 15:26
Actualizat: 27/10/2021, 15:39

Peste 50.000 de clienți ai societății de termoficare a municipiului Timișoara – gospodării, dar și spitale – rămași de marți fără căldură și apă caldă, după ce furnizorul E.ON a sistat gazele către Colterm, urmează să beneficieze din nou de aceste utilități, dar situația nu este rezolvată decât pentru scurt timp. S-a ajuns aici după ce datoriile societății către furnizor au ajus la zeci de milioane de lei în ultimii ani.

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, miercuri, de la tribuna Camerei Dputaților, că s-a găsit o soluție, provizorie, pentru încălzirea municipiului Timișoara, pentru încă o sptămână, după ce marți, E.ON a sistat gazele către Colterm, în acceași zi în care Tribunalul Timiș a decis intrarea în insolvență a societății, decisă în Consiliul de Administrație în 18 octombrie.

„Sper și fac un apel la municipalitate să rezolve odată problema aceasta. Când a introdus compania în insolvență trebuia să se gândească ce se întâmplă cu acest lucru. Noi am reușit azi împreună o soluție, dar trebuie să se gândească și de unde face rost de finanțare”, a spus Virgil Popescu.

Declarațiile au fost făcute în timpul dezbaterii din plen privind proiectul de lege de aprobare a OUG privind compensarea facturilor la energie și gaze, care cuprinde, în urma amendamentelot adoptate în comisii și apoi în plen, un ajutor și pentru societățile de termoficare.

Plata în avans, din bugetul local

Potrivit informațiilor Gândul, furnizorul cu care s-a ajuns la un acord este OMV Petrom, pentru o săptămână, începând de miercuri seara.

E.ON a anunțat că a sistat gazele marți după ce datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani, au transmis reprezentanții E.ON Energe România, care s-au oferit, la apelul managerilor de spitale, să încheie contracte separate cu unitățile sanitare.

După anunțul ministrului demis al Energiei, Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, a detaliat, pe Facebook, o parte din înțelegere.

„Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgență pentru o cantitate de gaz care asigură clienților Colterm căldura și apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toți banii de care dispunem momentan”, a anunțat Dominic Fritz.

Potrivit edilului-șef al Timișoarei, miercuri seara, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire. „Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu cărbune și un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcționarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere.  Continuăm să lucrăm pe mai multe variante de soluții pentru ca timișorenii abonați la Colterm și spitalele să aibă în această iarnă căldură și apă caldă. Susținerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”, a scris primarul.

„Urmează o perioadă grea pentru toți din cauza creșterii prețului la gaz și energie electrică și facem tot ce putem la nivel local și național să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toți, iar Timișoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluție națională care să sprijine și consumatorii cu centrale proprii și pe cei conectați la sistemele publice de termoficare. Devine din ce în ce mai clar că putem să depășim această criză prin solidaritate, dialog pe soluții comune și sinceritate față de cetățeni”, a transmis Dominic Fritz.

Și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat găsirea unei soluții, însă termenul anunțat este de mai lung. „De mâine, pentru cel puțin 2 săptămâni, timișorenii racordați la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câștigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei și al unui furnizor de gaze naturale care a înțeles câtă nevoie de ajutor au timișorenii. Mă bucur pentru această soluție de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populația nu trebuie să sufere pentru greșelile Primăriei. Mai sunt și alte soluții pe masă, în discuție, dar mă aștept și la participarea administrației locale a municipiului”, a scris, tot pe Facebook, președintele CJ Timiș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase