Rozmarinul (sau Salvia rosmarinus) este o plantă mică, mereu verde, iar frunzele sale sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. Rozmarinul este originar din regiunea mediteraneană, fiind cultivat pe scară largă în grădini din zonele cu climă caldă, având un gust mai intens atunci când este proaspăt decât când este uscat. El crește pe un arbust mic, veșnic verde, care face parte din familia Labiatae, fiind înrudit cu menta.
Frunzele sale seamănă foarte mult cu cele de brad, având o culoare verde închis pe partea superioară și alb-argintiu pe partea inferioară. Au un gust puternic, ușor amărui, numai bune pentru a condimenta carnea de miel, rață și pui, dar și cârnați, fructe de mare, tocănițe, supe, cartofi, fripturi, legume și chiar băuturi.
Se potrivește foarte bine și cu cartofi la cuptor, dar în general cu fripturi făcute lent la cuptor sau carne de pasăre. De altfel, rozmarinul este un ingredient de bază în bucătăria mediteraneană și grecească, care se adaugă în supe, produse de patiserie și brutărie și preparate din carne, adăugând o aromă distinctă, care nu se compară cu a altor ierburi.
Rozmarinul poate fi achiziționat din piețe sau magazine alimentare, dar e bine să fie ales rozmarin proaspăt în loc de cel uscat, deoarece are o aromă mult mai bună. Crenguțele proaspete de rozmarin ar trebui să aibă un aspect vibrant, de un verde intens, fără pete galbene sau întunecate.
Păstrează rozmarinul proaspăt la frigider, în ambalajul original sau învelit într-un prosop de hârtie ușor umed. Dar poți să și congelezi crenguțele de rozmarin în tăvițe pentru cuburi de gheață, acoperite cu apă sau supă, care pot fi adăugate în supe sau tocănițe.
Dacă ai rozmarin uscat, acesta trebuie păstrat într-un recipient bine închis, într-un loc răcoros, întunecat și uscat, unde își va păstra prospețimea aproximativ șase luni.
Pentru a-l folosi pe cel proaspăt, clătește-l rapid sub un jet de apă rece și usucă-l prin tamponare. Cele mai multe rețete solicită frunzele de rozmarin, care pot fi îndepărtate cu ușurință de pe tulpină, fiind ca niște ace.
Poți adăuga o crenguță întreagă pentru a aromatiza supe, tocănițe și preparate din carne, apoi o poți îndepărta înainte de servire.
Utilizările culinare ale rozmarinului sunt multiple:
Rozmarinul are o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Se crede că rozmarinul conține substanțe utile pentru stimularea sistemului imunitar, creșterea circulației și îmbunătățirea digestiei.
De asemenea, ar putea conține compuși antiinflamatori care îl fac util în reducerea severității atacurilor de astm și s-a demonstrat că îmbunătățește fluxul sanguin și că sporește concentrarea. Mai mult, conține fier, calciu și vitamina B6.
Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori: Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori, jucând un rol esențial în neutralizarea particulelor nocive, numite radicali liberi, și în prevenirea stresului oxidativ. Aceste proprietăți pot contribui la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor inflamatorii cronice.
Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea mentală: Cercetările sugerează că rozmarinul ar putea fi benefic pentru depresie, stres și stările emoționale tulburate. Conform unui studiu din 2020, realizat pe 42 de bărbați japonezi cu tulburări de dispoziție, administrarea extractului de rozmarin timp de 4 săptămâni a îmbunătățit energia mentală și calitatea somnului. O revizuire din 2020 a efectelor antidepresive ale rozmarinului în studiile pe animale a arătat că acesta poate ajuta la reglarea dopaminei în creier.
Stimulează memoria și concentrarea: Conform aceleiași revizuiri din 2020, rozmarinul poate avea efecte benefice asupra cogniției, inclusiv asupra memoriei și procesului de învățare. Un studiu din 2018 a arătat că studenții care au luat suplimente de rozmarin timp de o lună și-au îmbunătățit semnificativ performanțele memoriei. Apoi, o revizuire din 2021 pe animale a descoperit că rozmarinul poate stimula memoria și capacitățile de învățare.
Protecție neurologică: Rozmarinul poate fi benefic și pentru sănătatea creierului. Acesta conține acid carnosic, un ingredient care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi în creier. Unele studii incluse în revizuirea din 2020 au sugerat că rozmarinul ar putea avea efecte benefice în prevenirea și încetinirea progresiei bolii Alzheimer, iar aromaterapia cu rozmarin ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive la persoanele cu această afecțiune. Un alt studiu pe animale a arătat că rozmarinul a redus semnificativ severitatea și debutul crizelor epileptice, ceea ce sugerează că ar putea fi util în tratarea epilepsiei la oameni.
Beneficii pentru sănătatea pielii: O revizuire din 2023 a arătat faptul că rozmarinul poate avea efecte benefice asupra pielii, iar proprietățile sale antiinflamatoare ar putea ajuta în cazul unor afecțiuni inflamatorii ale pielii. De asemenea, cercetările au indicat că rozmarinul are efecte anti-îmbătrânire datorită acidului carnosic, care poate proteja pielea împotriva daunelor cauzate de razele UV, susținând un proces de îmbătrânire mai grațios, informează Știrile Pro TV, care citează MedicalNewsToday.com.
Ameliorează durerea: Rozmarinul este utilizat în mod tradițional ca analgezic ușor, după ce o revizuire din 2020 a remarcat că rozmarinul ar putea ajuta la tratarea durerii neuropatice, un tip de durere cauzată de leziuni sau disfuncții ale sistemului nervos. Rozmarinul are, de asemenea, proprietăți antibacteriene. Într-un studiu din 2019 pe animale, uleiul esențial de rozmarin a accelerat vindecarea rănilor infectate. Dar uleiul esențial nediluat nu trebuie aplicat direct pe piele sau în răni deschise. Atenție, este important să consulți un medic înainte de a folosi rozmarinul pentru dureri sau vindecare!
Rozmarinul este consumat frecvent în alimente, frunza sa fiind sigură – cel mai probabil – pentru majoritatea persoanelor. Totuși, consumul de ulei de rozmarin nediluat sau al unor cantități foarte mari de frunze de rozmarin este probabil nesigur. De asemenea, consumul unor cantități mari de rozmarin poate provoca vărsături, sensibilitate la soare și roșeață a pielii.
Din acest motiv, uleiul de rozmarin este recomandat doar pentru utilizare topică și în tratamente de aromaterapie, potrivit sursei citate.
Când folosești ulei de rozmarin topic, este indicat să îl amesteci cu un ulei purtător și să testezi mai întâi pe o mică zonă de piele pentru a vedea cum reacționează corpul tău înainte de a aplica pe suprafețe mai mari.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia