Tot mai mulți români caută să cumpere rații militare. La ce prețuri au ajuns acestea

Tot mai mulți români caută să cumpere rații militare. La ce prețuri au ajuns acestea
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 29/03/2022, 12:27

Tot mai mulți români au început să caute să cumpere rații militare, de teamă că situația din Ucraina s-ar putea extinde și în România.

Create în anii ’80 pentru soldații americani aflați pe front, aceste rații militare sunt foarte căutate în această perioadă, de teama unei eventuale crize, potrivit Observator.

Mai mult, ele sunt căutate și de către refugiații ucraineni ajunși în România. Aceștia vor să le cumpere pentru a le trimite celor rămași în țară și care se confruntă cu o lipsă acută de alimente.

Rațiile militare de urgență sunt gândite să ocupe puțin spațiu, să fie ușoare și, în același timp, să asigure o alimentație sănătoasă și nutritivă pentru militarii aflați pe front.

Potrivit sursei citate, aceste rații au devenit populare și printre civili, putând fi găsite în așa-zisele „magazine de supraviețuire”.

„În această perioadă am avut o cerere foarte mare de astfel de rații. Stocurile noastre s-au cam epuizat. Urmează să primim o reaprovizionare. Avem supă, avem desert, avem cafea într-un pachet de acest gen… Avem tot ce este nevoie ca în regim normal de funcționare, un soldat să funcționeze o zi.”, spune managerul unui astfel de magazin.

O rație de acest tip de 100 de grame poate asigura cantitatea suficientă de hrană pentru o zi întreagă, iar termenele de valabilitate sunt de câțiva ani.

Cât costă aceste rații militare?

În funcție de conținutul acestor rații și de calitatea lor, prețurile pornesc de la 30 de lei și pot ajunge la 500 de lei. Nutriționiștii le recomandă atunci când ne confruntăm cu o criză gravă și spun că se poate trăi luni întreg doar prin consumul acestor produse.

„Rațiile avansate, moderne, oferă o nutriție aproape completă, deci practic am putea trăi un termen nedefinit, cel puțin câteva luni de zile consumând astfel de rații. În funcție de produs poate fi consumat ca atare, poate fi consumat amestecat cu apă, încălzit sau nu”, explică nutriționistul Cristian Mărgărit.

Oferte de astfel de rații au apărut și pe site-urile specializate în vânzări online. Porțiile mai consistente scoase la vânzare pe una dintre aceste platforme au prețuri cuprinse între 160 și 350 de lei.