Toți oamenii președintelui Zelenski. Cine sunt liderii care au vizitat Ucraina înaintea lui Emmanuel Macron?

Toți oamenii președintelui Zelenski. Cine sunt liderii care au vizitat Ucraina înaintea lui Emmanuel Macron?
Sursă foto: Le Figaro
Publicat: 16/06/2022, 17:39
Actualizat: 16/06/2022, 18:16

Războiul din Ucraina, ziua 113. În timp ce bombardamentele rușilor asupra Ucrainei continuă, la Kiev a avut loc o întâlnire istorică. După două luni de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, președintele Franței, Emmanuel Macron – care spunea că așteaptă momentul potrivit pentru a vizita Ucraina – cancelarul german Olaf Scholz,  premierul Italiei, Mario Draghi, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au ajuns joi la Kiev, după o călătorie cu trenul.  Gândul face o radiografie a liderilor lumii care au vizitat, până în prezent,  Ucraina, oferind sprijin președintelui Volodimir Zelenski și poporului ucrainean. 

Cancelarul german Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul Italiei, Mario Draghi, președintele României, Klaus Iohannis. Sursă foto: Le Figaro

Joe Biden și Volodimir Zelenski, discuții la telefon

Casa Albă a repetat în mai multe rânduri faptul că preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să viziteze curând Ucraina, în pofida dorinţei exprimate în acest sens de omologul său Volodimir Zelenski. La baza refuzului au fost invocate mereu motive de securitate.

Într-un interviu la CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că Biden va face o deplasare la Kiev.

„Cred că o va face. Însă este decizia sa, bineînţeles, şi depinde de situaţia de securitate. Dar mă gândesc că el este liderul SUA şi de aceea ar trebui să vină să vadă”, a afirmat Zelenski.

Ursula von der Leyen: „În Bucha, am văzut cum umanitatea noastră este spulberată”

8 APRILIE 2022. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțită de șeful diplomației europene, Josep Borell, au mers, pe 8 aprilie, în Ucraina. Vizita acestora a avut loc la câteva zile după descoperirea masacrelor din Bucha, de la marginea Kievului.

Von der Leyen a spus atunci că moartea civililor din Bucha arată „fața crudă” a armatei președintelui rus Vladimir Putin.

„Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut cruzimea armatei lui Putin. Am văzut nepăsarea și cruzimea cu care au invadat acest oraș. Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră este spulberată. Întreaga lume este în doliu alături de oamenii din Bucha. Ei sunt cei care apără frontiera Europei, cei care apără umanitatea și democrația și, de aceea, suntem alături de ei în această luptă”, a mărturisit președintele Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șeful diplomației europene, Josep Borell. Sursa foto: Profimedia

Boris Johnson, primul lider din G7 care a vizitat Ucraina

9 APRILIE 2022.  Boris Johnson, premierul britanic, este primul lider al unui stat membru al Consiliului de Securitate al ONU care a vizitat Kievul. După o discuție cu Volodimir Zelensky, acesta a ieșit pe străzile capitalei ucrainene.

Regatul Unit este liderul sprijinului militar pentru Ucraina, liderul coaliţiei antirăzboi, liderul sancţiunilor contra agresorului rus”, a punctat şeful adjunct de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Sibiga, care a postat o imagine care îi arată pe cei doi lideri discutând.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev. Sursa: Twitter Embassy of Ukraine to the UK

Antony Blinken și Antonio Guterres au ajuns și ei în Ucraina

20 APRILIE 2022. Unsprezece zile mai târziu, pe 20 aprilie, a venit rândul lui Charles Michel, președintelui Consiliului European, să meargă la Kiev.

Lloyd Austin, secretarului american al Apărării și secretarul de stat Antony Blinken se numără și ei printre cei care au ajuns în Ucraina la sfârșitul lunii aprilie.

Pe 28 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a mers într-o vizită la Moscova, dar și la Kiev, întâlnindu-se cu președintele Zelenski.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Kiev. Sursa: Profimedia

Justin Trudeau: „Este clar că Vladmir Putin este responsabil pentru crime de război odioase”

8 MAI 2022. Premierul canadian, Justin Trudeau, a ajuns și el în Ucraina în luna mai. Acesta a mers la Irpin și s-a întâlnit apoi cu președintele Volodimir Zelenski, alături de care a susținut o conferință de presă și a anunțat redeschiderea ambasadei țării sale la Kiev.

Justin Trudeau a anunțat atunci că va fi acordată mai multă asistență militară pentru Ucraina, inclusiv drone cu camere de luat vederi, imagini prin satelit, arme de calibru mic, muniție și finanțare pentru operațiuni de deminare. De asemenea, premierul canadian a anunțat că țara sa va elimina tarifele comerciale pentru toate importurile ucrainene care ajung în Canada în următorul an.

„Este clar că Vladmir Putin este responsabil pentru crime de război odioase și trebuie să existe responsabilitate, declara Justin Trudeau, citat de CNN.

Justin Trudeau, vizită la Kiev: „Este foarte clar că Vladimir Putin este responsabil de crime de război”
Premierul canadian, Justin Trudeau, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa: Profimedia

Premierul Sanna Marin: „Este important ca UE să fie unită, îndrăzneață și hotărâtă”

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților Statelor Unite, s-a numărat și el printre cei care au vizitat Ucraina în luna mai.

Antonio Costa, prim-ministrul Portugaliei, Andrzej Duda, președintele Poloniei, și Sanna Marin, prim-ministrul finlandez, au mers în Ucraina pentru discuții cu președintele Zelenski.

„Este important ca Uniunea Europeană să fie unită, îndrăzneață și hotărâtă în fața invaziei Rusiei”, a subliniat premierul Sanna Marin, adăugând că „este important să se facă pași concreți pentru ca Ucraina să devină stat membru al UE”.

Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei

Jill Biden în Ucraina: Poporul american este alături de poporul ucrainean”

8 MAI 2022. Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a efectuat o vizită surpriză în Ucraina, întâlnindu-se cu soţia preşedintele ucrainean, Olena Zelenska.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească”, le-a spus ea jurnaliştilor, afirmând că ”poporul american este alături de poporul ucrainean.”

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden. Sursa: AP/Mediafax Foto

30 MAI 2022. Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, ajungea, pe 30 mai, într-o vizită oficială în Ucraina.

„Sunt în Ucraina pentru a arăta sprijinul Franței față de poporul ucrainean”, a transmis Catherine Colonna într-un mesaj pe contul de Twitter.

Ursula von der Leyen a mers din nou la Kiev

11 IUNIE 2022. Ursula von der Leyen a revenit la Kiev, pe 11 iunie, pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei”, declara președintele Comisiei Europene.

Emmanuel Macron a pledat pentru negocieri între Ucraina și Rusia

Emmanuel Macron este unul dintre puținii șefi de stat care nu au fost la Kiev, ba chiar la sfârșitul lui aprilie declara că va face acest lucru atunci când va considera că este „timpul potrivit”.

Probabil că președintele Franței a considerat oportun momentul, mai ales după ce imaginea acestuia este destul de șifonată după declarațiile controversate privind Rusia care nu ar „trebui umilită” și îndelungile discuții cu președintele Vladimir Putin, fără vreun rezultat concret.

Preşedintele Emmanuel Macron, a declarat miercuri, la baza Mihail Kogălniceanu, că ”Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus”. ”Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia”, a afirmat Macron, arătând că puterile europene vor fi prezente la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul lor.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Mario Draghi / Sursa foto: Profimedia
Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Mario Draghi /
Sursa foto: Profimedia

Macron: ”Săptămânile care vin sunt foarte dificile”

Pe peronul gării din Kiev, președintele Franței a transmis un mesaj de unitate europeană și susținere pentru ucraineni.

„Vom vorbi despre prezent și despre viitor, pentru că săptămânile care vin sunt foarte dificile”, a spus Emmanuel Macron.

Vizita lui Macron a fost una foarte așteptată la Kiev, nu doar din punct de vedere simbolic, dar mai ales pentru a clarifica unele controverse pe care le-a suscitat declarațiile președintelui Franței, după recomandarea „Rusia nu trebuie umilită.”

Primele etape ale programului au fost ţinute secrete, din motive de securitate. Deși așteptată, vizita președintelui Macron nu a fost anunțată oficial în avans, existând speculații și informații pe surse în legătură cu o posibilă vizită surpriză la Kiev.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Sursa: GÂNDUL / Alexandra Pandrea
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului