Traian Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, Vladimir Putin va vrea să ajungă la gurile Dunării”

Traian Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, Vladimir Putin va vrea să ajungă la gurile Dunării”
Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/04/2021, 12:54

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că, din punctul său de vedere, președintele Rusiei, Vladimir Putin, are ca scop să ajungă la gurile Dunării, pentru că accesul la Dunăre i-ar oferi mai multă securitate.

Referitor la exercițiile militare desfășurate de Moscova în apropierea graniței cu Ucraina, fostul șef al statului spune că acestea au fost de mare amploare.

„Abia acum li s-a văzut amploarea într-un poligon situat la 200 de kilometri de frontiera Ucrainei. Nu au fost tancurile la linia de frontieră. Au fost în poligoane, la distanţă destul de mare. A însemnat o concentrare mare de trupe, a fost cu toate categoriile de arme – şi armată terestră şi aeriană şi navală. Exerciţiile navale ruseşti mai continuă în Marea Neagră”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Traian Băsescu: Accesul pe Dunăre ar fi necesar pentru securitatea Rusiei

Băsescu a adăugat că, cel mai probabil, Vladimir Putin este interesat de gurile Dunării și va încerca, mai devreme sau mai târziu, să aibă frontieră pe brațul Chilia.

El spune că, pentru Rusia, accesul la Dunăre ar fi necesar pentru securitatea sa.

„Nu vreau să spun că Putin nu stă cu ochii pe gurile Dunării. Mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă să aibă frontieră pe braţul Chilia. A gândit să o facă şi în 2014. A încercat mascarada din Crimeea şi Odessa şi nu a mers şi atunci s-a oprit la Mariopol, dar mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă prin sud estul Ucrainei va vrea să ajungă la gurile Dunării. Nu am dubii”, spune Băsescu.

Băsescu: De aici până a proiecta un pericol pentru România, e cale lungă

Traian Băsescu mai spune că în acest moment, o eventuală dorință a lui Vladimir Putin de a avea acces la Dunăre nu reprezintă un pericol pentru România.

Acesta a adăugat că exercițiile militare ale Rusiei la Marea Neagră reprezintă un răspuns normal, în contextul în care NATO a dislocat efective importante în Țările Baltice, România și Polonia.

„Strategic, Rusia consideră că are nevoie pentru securitatea ei şi de acces pe Dunăre. De aici până a proiecta un pericol pentru România, calea e lungă. De pe altă parte, orice şef al statului rus, când pui o bază militară la Kogălniceanu, mai ţii şi o mie de puşcaşi marini acolo, mai faci o bază aeriană la Tuzla, mai pui sistemul antirachetă la Deveselu, mai duci efective NATO în Polonia, ticseşti de armate NATO Ţările Baltice, să nu te aştepţi să nu facă şi Putin un exerciţiu militar către frontierele lui”, spune fostul președinte.