Trei bolnavi Covid-19 în stare gravă, transportaţi cu o aeronavă militară de la Bucureşti la Târgu Mureş

Trei bolnavi Covid-19 în stare gravă, transportaţi cu o aeronavă militară de la Bucureşti la Târgu Mureş
Aproape jumătate dintre pacienții cu COVID trimiși de România peste hotare în valul patru au murit / Mediafax Foto / Dragoș Savu - ilustrativ
Publicat: 08/10/2021, 20:45
Actualizat: 08/10/2021, 20:47

Trei pacienţi cu coronavirus în stare gravă sunt transportaţi, vineri, cu o aeronavă militară de la Bucureşti la Târgu Mureş, după ce spitalele din Capitală au rămas fără paturi libere.

MApN informează că o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiune medicale a efectuat, astăzi, o misiune de transport umanitar pentru trei pacienți depistați pozitiv cu COVID-19. În timpul zborului, asistența medicală a fost asigurată de specialiști SMURD.

”O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează vineri, 8 octombrie, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti – Târgu Mureş, a trei pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării.

Echipa medicală care va monitoriza pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD.

Aeronava militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian.

România are un singur pat liber, la nivel național

Raed Arafat a anunţat vineri că în Capitală nu mai este niciun pat liber la ATI. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că urmează să fie stabilit mecanismul prin care bolnavii Covid aflați în stare gravă să fie duși în Ungaria. 

Potrivit lui Arafat, la acest moment în ţară mai este un pat liber la Timiş, în timp ce la Bucureşti niciunul, acesta fiind motivele pentru care au fost transferaţi pacienţi în alte zone.

În data de 8 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.

În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 131 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.

1.561 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.