Trump a invocat de 440 de ori „Al Cincilea Amendament” în timpul audierilor din New York. Fostul președinte american a răspuns la o singură întrebare

Trump a invocat de 440 de ori „Al Cincilea Amendament” în timpul audierilor din New York. Fostul președinte american a răspuns la o singură întrebare
Sursă Foto: Wikimedia.org - Ilustrativ
Publicat: 11/08/2022, 21:42

Fostul președinte american Donald Trump a invocat al cincilea amendament de cel puțin 440 de ori în timpul audierilor din New York, Acesta a răspuns la o singură întrebare, atunci când procurorul l-a întrebat care este numele său. Trump a fost audiat de procurorul general al statului New York în legătură cu afacerile sale.

Audierea fostului președinte american a durat mai bine de 4 ore.

„Am întrebat odată: „Dacă ești nevinovat, de ce să invoci al cincilea amendament?””, a spus Trump într-o declarație. „Acum știu răspunsul la această întrebare. Când familia ta, compania ta și toți oamenii din jurul tău au devenit ținta unei vânătoare de vrăjitoare nefondate, motivate politic, susținută de avocați, procurori și mass-media, nu ai altă alegere. În consecință, la sfatul consilierului meu și pentru toate motivele de mai sus, am refuzat să răspund la întrebări în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean conform Constituției Statelor Unite.”, relatează NBC News.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului general a confirmat ulterior că Trump a invocat al cincilea amendament, dar nu a precizat de câte ori. „Procurorul general Letitia James a participat la audierea în timpul căreia domnul Trump și-a invocat dreptul la al cincilea amendament împotriva autoincriminării”.

Perchezițiile FBI la casa lui Trump din Mar-a-Lago

Biroul procurorului ia în considerare dacă să introducă o acțiune civilă împotriva lui Trump și a companiei sale și a precizat că a „descoperit dovezi substanțiale care stabilesc numeroase declarații false” în situațiile financiare ale Organizației Trump către bănci, asigurători și Fisc.

Situațiile financiare au fost umflate cu sute de milioane de dolari și semnate de fostul președinte, a susținut James.

Trump a negat orice ilegalitate în legătură cu ancheta și a susținut că aceasta este motivată politic. Cei doi copii mai mari ai lui Trump, Donald Trump Jr. și Ivanka Trump, au depus și ei recent mărturie în ancheta civilă.

Apariția lui Donlad Trump la biroul procurorului general are loc după perchezițiile făcute de către FBI la casa lui Trump din Mar-a-Lago din Florida.

Ce este Al cincilea amendament

Al cincilea amendamendament din Constituția Statelor Unite este unul din drepturile fundamentale în SUA. Articolul definește un dreptul orcărui cetățean de a refuza să răspundă la o întrebare pentru simplu motiv că respectivul răspuns ar putea fi incriminant pentru el.

A fost ratificat, împreună cu alte nouă articole, în 1791. Invocarea celui de al cincilea amendament este un termen colocvial folosit adesea pentru a invoca clauza de autoincriminare atunci când martorii refuză să răspundă la întrebări unde răspunsurile ar putea să-i incrimineze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Turist american, șocat când i-a venit nota de plată într-un restaurant din Cluj: 'Jur că...
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
Scandal în Austria după ce s-a aflat că noii bocanci ai Armatei sunt produși în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Un poliţist din Botoşani s-a sinucis pe mormântul fiicei sale, de Sf. Andrei, chiar în...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Medicamente ce ies POZITIV la testul antidrog al Poliției. Lista medicilor
Cristian Gheban a ales să își pună capăt zilelor pentru a fi mai aproape de...
Cine moștenește averea Ronei Hartner? Decizia luată de regretata artistă înainte să moară
Imagini de la priveghiul Ronei Hartner. Familia artistei este copleșită de durere
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
A început o nouă CURSĂ SPAȚIALĂ! Care este PREMIUL CEL MARE de data aceasta
S-A STINS O STEA a muzicii! Toată scena artistică este în doliu
Cătălin Scărlătescu, dezvăluiri despre procesul cu Antena 1 și oferta PRO TV
Cat costă vinul fiert la Târgul de Crăciun din București. Prețuri piperate anul acesta pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: Azi o ghicitoare mi-a spus că o să fiu sărac și nefericit...