Trump folosește atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a-l ataca pe Biden: ”A părut ca un idiot”

Trump folosește atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a-l ataca pe Biden: ”A părut ca un idiot”
Publicat: 11/09/2021, 19:58

Într-un mesaj video lansat la a 20-a comemorare a victimelor teroriste din 11 septembrie, fostul președinte republican Donald Trump l-a acuzat pe președintele Joe Biden „și administrația sa ineptă” că s-a predat „în înfrângere” prin retragerea din Afganistan după două decenii de război.

„Liderul țării noastre a fost făcut să pară un prost și asta nu poate fi permis niciodată să se întâmple”, a spus fostul președinte într-un mesaj lansat sâmbătă, în timp ce națiunea comemora moartea a peste 3.000 de oameni .

Fostul președinte, care a sugerat pe 11 septembrie 2001 că deține cea mai înaltă clădire din New York după prăbușirea turnurilor World Trade Center, este așteptat să viziteze Ground Zero sâmbătă. El este singurul fost președinte în viață care a lipsit la eveniment, în afară de cel mai vechi fost președinte în viață al națiunii, Jimmy Carter, în vârstă de 96 de ani, și soția sa Rosalynn, care vor „onora memoria celor căzuți în 11 septembrie cu rugăciune ”.

Președintele Biden va vizita sâmbătă memorialele din New York, Pennsylvania și Pentagon. Trump este programat să ofere comentarii pe marginea unui meci de box între Evander Holyfield și Vitor Belfort în Florida sâmbătă seara.

În videoclip, Trump a numit 11 septembrie o „zi foarte tristă”. El a adăugat apoi: „Este și un moment trist pentru modul în care s-a încheiat războiul nostru împotriva celor care au făcut un rău atât de mare țării noastre”.

„Pierderea a 13 mari războinici și a multor alții care au fost răniți nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a spus Trump despre moartea membrilor serviciului SUA într-un atac la aeroportul din Kabul revendicat de Isis-k.

Administrația Trump ar fi inițiat acorduri cu talibanii pentru a retrage prezența SUA în Afganistan până în mai 2021. Biden a mutat termenul limită la 31 august, forțele talibane preluând controlul asupra țării.

Familiile victimelor s-au adunat sâmbătă la piața memorială din 11 septembrie din New York pentru a marca cea de-a 20-a comemorare a atacurilor teroriste care au ucis aproape 3.000 de oameni și au contribuit la modelarea secolului 21.

Printre cei decedați s-au numărat 246 de pasageri din cele patru avioane, 2.603 de morți în New York (în clădiri și la sol), 125 la Pentagon, dar și 343 de pompieri, 72 de polițiști și 55 de militari. Alte 24 de persoane sunt încă date dispărute.

La ceremonia sumbră, au participat Joe Biden și foștii președinți Bill Clinton și Barack Obama, împreună cu familiile victimelor. Mulți purtau măști faciale din cauza pandemiei coronavirusului.

Citește și: Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001 și cum ajunseseră în SUA, pentru a trăi „visul american”

Cronologia atacurilor teroriste din 11 Septembrie 2001

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center.

Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei. Se presupune că țintă finală a acesteia ar fi fost fie clădirea Capitoliului sau chiar Casa Albă.

  • La ora locală 08.45 (15.45, ora României-n.r.), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (cu 110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.
  • Câteva minute mai târziu, la ora 09.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.
  • Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines 77 peste Pentagon, la ora 09:37 AM.
  • Apoi, turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 09:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.
  • Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbușit pe un câmp de lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii, în încercarea de a prelua controlul aeronavei.
  • Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute.

Ce se află acum pe locul „turnurilor gemene”

La „Ground Zero” din New York, locul atentatelor din 11 septemberie 2001, zona a devenit un adevărat altar.

La data de 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție⁠ la One World Trade Center, pe locul fostului World Trade Center, clădire inaugurată oficial pe 3 noiembrie 2014.

De asemenea, s-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie⁠ din New York City, Memorialul Pentagon⁠ din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93⁠, pe câmpul de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE