VIDEO | Turcan: Pensiile mici bazate pe contributivitate pot să crească cu un procent mai mare decât pensiile care nu sunt ancorate în contributivitate

Publicat: 09/11/2021, 23:46
Actualizat: 10/11/2021, 00:03

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat la TVR 1, că în acest moment se fac posibile indexări ale pensiilor pentru a determina cu exactitate care va fi procentul cu care se va realiza indexarea. De asemenea, ministrul a precizat că a elaborat un cadru normativ prin care sistemul de pensii să fie echitabil și bazat pe contributivitate pentru a corecta inegalitățile.

„Toate afirmațiile mele au fost în sensul în care noi facem proiecții cu posibile indexări ale pensiilor de la 1 ianuarie 2022 între 6% și 12%. Evident că aceste indexări și procentul exact cu care se va realiza indexarea trebuie așezate în construcția bugetară pe care o pregătim”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul a comentat afirmațiile pe care le-a făcut Sorin Grindeanu, care afirma că din 1 ianuarie pensiile pot fi indexate cu 12% și nu cu 6% așa cum anunțase anterior Raluca Turcan.

„Aici nu este un concurs cine dă mai bine în ochii pensionarilor, cine dă o pensie mai mare. Pensiile trebuie să crească pe un sistem echitabil, bazat pe contributivitate, astfel încât omul după o viață de muncă să aibă o pensie decentă care să-i satisfacă necesarul de viață”, a afirmat Turcan.

Ea a explicat că în sistemul actual de pensii există grave inechități între pensii, întrucât nu toate aceste venituri sunt ancorate în contributivitate.

„Pe fond, sistemul de pensii este marcat de grave inechități. Avem pensia minimă socială care este de 800 de lei și avem aproximativ 3.000.000 de pensionari care trăiesc sub nivelul pensiei medii, care este de 1500 de lei, dar avem și pensii care se ridică la 70.000 de lei și nu sunt ancorate în contributivitate”.

Raluca Turcan a explicat că sistemul național de pensii ar urma să intre într-un amplu proces de digitalizare, prin care orice persoană poate afla chiar din timpul muncii care va fi cuantumul pensiei pe care o va încasa. Totodată, ministrul a precizat că a elaborat un cadru normativ prin care pensiile mici bazate pe contributivitate pot să crească cu un procent mai mare față de pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate.

„Toate dosarele cu șină să fie introduse în format digital ca după aceea întreaga interacționare dintre pensionar și casa de pensii să se poată desfășura și în format electronic. Am elaborat un cadrul normativ prin care sistemul de pensii să devină echitabil și în momentul în care un om își depune dosarul de pensie, acesta să aibă în calculul pensiei toți factorii de contributivitate pe care i-a avut în decursul vieții și când acestea se vor recalcula, pensiile mici bazate pe contributivitate să poată să crească cu un procent mai mare decât unele pensii care nu sunt ancorate în contributivitate. Acest lucru l-am asumat și în PNRR”, a spus ministrul Muncii, la TVR 1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”