VIDEO | Ucraina, moartea generalilor ruși (DOCUMENTAR)

Publicat: 04/05/2022, 19:00
Actualizat: 04/05/2022, 20:15

Rusia a pierdut, în aproape două luni și jumătate de la declanșarea invaziei din Ucraina, mai mulți soldați decât în cei 10 ani de război din Afganistan. Și nu doar soldați au fost uciși, ci și foarte mulți ofițeri cu grad superior inclusiv opt generali.

În plus, în weekend-ul trecut, inclusiv șeful statului major, generalul Gherasimov, ar fi fost rănit și evacuat de urgență în Rusia. Ce pare suspect, pentru unii analiști, este faptul că aceștia stau aproape de linia frontului.

Mai mult, ei ar fi vizați cu precădere de ucraineni. Există posibilitatea ca Vladimir Putin să îi fi trimis acolo pentru a prelua controlul asupra operațiunilor care, în multe zone, s-au blocat.

Fostul șef al CIA, David Petraeus, spunea că moartea atâtor generali într-un timp atât de scurt este un lucru „foarte, foarte neobișnuit” și reprezintă o dovadă a faptului că dispozitivul de comandă și control al armatei ruse nu funcționează.

În plus, pentru că armata Ucrainei este depășită numeric de cea a Rusiei, țintirea ofițerilor superiori ar putea fi o parte importantă a războiului informațional, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

Vladimir Frolov

Frolov a fost ucis în luptă în Ucraina. Armata a 8-a a Rusiei, al cărei comandant adjunct era Frolov, a fost implicată activ în asediul lui Mariupol. Potrivit Tsargrad TV, el a murit nu mai devreme de 11 aprilie 2022. Moartea sa a fost anunțată de oficialii ruși la 16 aprilie 2022. În aceeași zi, înmormântarea sa a avut loc la cimitirul Serafimovskoe din Sankt Petersburg. A fost înmormântat cu onoruri militare, iar la ceremonie a participat guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov.

Andrei Suhovețki

Andrei Alexandrovici Suhovețki a fost un general-maior rus, multiplu decorat, și a fost prima pierdere de rang înalt pentru armata rusă. A fost comandantul adjunct al Armatei a 41-a din Federația Rusă, din 2021. Suhovețki a fost ucis de un lunetist în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin i-a confirmat decesul la 4 martie.

„Am aflat cu mare tristețe vestea tragică a morții prietenului nostru, general-maior Andrei Aleksandrovich Sukhovetsky, pe teritoriul Ucrainei, în timpul unei operațiuni speciale”, a scris Serghei Chipilev, șef al unei cunoscute asociații de veterani ruși.

Andrei Sukhovetsky a fost numit comandant adjunct al armatei, în toamna anului trecut. Înainte, el a comandat Divizia a 7-a de asalt aeropurtat din Novorossiisk, timp de trei ani.

A participat de două ori la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova și a primit mai multe decorații, inclusiv două Ordine de Curaj. El a mai luat parte la campaniile rusești din Caucazul de Nord, Abhazia și Siria, fiind totodată decorat pentru rolul său în anexarea Crimeei.

Vitali Gherasimov

Vitali Petrovici Gerasimov a fost un general-maior al Forțelor Terestre ruse. Ministerul ucrainean al Apărării susține că Gherasimov a fost ucis în regiunea Harkov, în timpul invaziei rusești în Ucraina. A fost al doilea comandant rus de rang înalt ucis. Vitali Gherasimov participase la cel de-al doilea război cecen și la operațiunea militară rusă în Siria. Primise și o medalie „pentru revenirea Crimeei” la Rusia.

Andrei Kolesnikovs

Generalul-maior Andrei Kolesnikov a fost comandantul Armatei a 29-a din districtul militar de est al Rusiei. Detaliile morții sale nu sunt cunoscute și nu a existat niciun comentariu din partea rusă. Moartea lui a fost anunțată printr-un Tweet de armata ucraineană.

Oleg Mitiaev

Oleg Mitiaev și-a pierdut viața într-un mod tragic. Trupele ucrainene l-au interceptat în urma unui apel și l-au omorât, anunța The New York Times. A fost al patrulea general ucis în Ucraina, iar anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, care nu i-a dat însă numele la vremea respectivă. Un consilier al ministrului de Interne a spus, însă, pentru presa ucraineană că generalul-major Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul Azov, lângă Mariupol.

Andrei Mordvicev

Într-o operațiune-fulger, generalul-locotenent Andrei Mordvicev (46 de ani) a fost lichidat. El a comandat Armata a 8-a Combinată din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Potrivit consilierului președintelui Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovici, Mordvicev și-a pierdut viața în timpul atacurilor asupra aerodromului din Cernobaevka, de lângă Herson. Arestovici a menționat că Armata a 8-a rusă, comandată de Mordvicev, era responsabilă de aprovizionarea și înarmarea teroriștilor din așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk.

„Ca urmare a daunelor provocate de incendiu asupra inamicului, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul-locotenent Andrei Mordvicev, a fost distrus”, a precizat Statul Major General al Ucrainei, într-un comunicat.

Iakov Rezanțev

În 25 martie, presa ucraineană a anunțat uciderea celui de-al șaptelea general al Moscovei de la începutul invaziei armatei ruse. Era vorba despre generalul-locotenent Iakov Reznațev care, la începutul războiului, ar fi declarat că invingerea Ucrainei este „o chestiune de ore”. Iakov Reznațev se afla la comanda Armatei 49 Ruse care acționa în sudul Ucrainei. Generalul Reznațev a fost omorât tot în zona aeroportului Ciornobaivka de lângă Herson, în urma unui atac al forțelor militare ale Kievului.

Dmitri Safronov

Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că locotenent-colonelul Dmitri Safronov, comandantul Brigăzii 61 Infanterie a Forțelor Armate Ruse, a fost ucis în timpul luptelor în urma cărora forțele ucrainene au recucerit orașul Chuhuiv din regiunea Harkov.

Denis Glebov

În aceeași declarație prin care a anunțat moartea lui Safronov, Ministerul Apărării al Ucrainei anunța că locotenent-colonelul Denis Glebov, comandantul adjunct al Brigăzii 11 de Asalt Aerian, a fost și el ucis. El a fost ucis în timp ce participa la o operațiune specială în Donbas.

Konstantin Zizevski

Colonelul Konstantin Zizevski, comandantul Regimentului 247 de asalt aerian ar fi fost ucis în timpul unei operațiuni militare pentru „a proteja Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Andrei Zaharov

Ucraina a susținut că l-a ucis pe colonelul Andrei Zaharov într-o ambuscadă asupra unei coloane de blindate rusești într-o suburbie a Kievului, potrivit The Guardian. Au apărut imagini din dronă ale luptei, iar presa ucraineană a susținut că Zaharov, comandantul regimentului, a fost ucis.

Iar lista continuă cu nume sonore:

  • colonelul Serghei Poroknia, comandantul Brigăzii a 12-a;
  • colonelul Serghei Suharev, din Regimentul 331 de parașutiști din Kostroma;
  • colonelul Aleksei Șarov ar fi fost ucis de forțele ucrainene în timpul asediului asupra orașului Mariupol;
  • locotenent-colonelul Dmitri Pavlovici Dormidontov, comandantul unei divizii de artilerie de rachete;
  • locotenent-colonelul Igor Jarov, șeful de stat major al unui regiment rus;
  • colonelul Denis Kurilo;
  • comandantul crucișătorului Moskva, Anton Kuprin;
  • locotenent-colonelul Denis Mejuev, comandantul Brigăzii Motorizate Sevastopol;
  • generalul Magomed Tușaev.
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului