Ultima decizie în dosarul protestului violent din Piața Unirii: Judecătorii nu sunt de acord ca 14 protestatari să mai stea în arest preventiv. Decizia nu este definitivă

Publicat: 26/04/2021, 21:40

Cei 14 protestatari arestați preventiv după ce au atacat jandarmii și au incitat la violențe în Piața Unirii, în noaptea de 29 spre 30 martie, ar putea scăpa de arest preventiv.

Înainte de a se împlini cele 30 de zile de arest preventiv dispuse de un magistrat de la Judecătoria Sector 3 în data de 4 aprilie, procurorii au cerut instanței prelungirea mandatelor de arestare pentru cei 14 manifestanți.

Luni, un alt judecător de la aceeași instanță a respins însă cererea procurorilor Parchetului Judecătoriei Sector 3 ca cei 14 protestatari să mai stea încă 30 de zile în arest și a dispus ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.

„Respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti de prelungire a măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpaţii Toader Alexandru Cristian, Stanemir Dragoș-Adrian, Pavel Alin-Alexandru, Zanfir Costel-Adrian, Soare Petrică-Nicușor, Mihai Gabriel Cristian, Iordan Ștefan-Andrei, Drăghici Adrian-Mihai, Grosu Andrei-Bogdan, Petre Iulian Mădălin, Guriţă Adrian Teodor, Petre Vasile, Dincă Petrișor-Marian şi Iordache Alexandru-Adrian, prin încheierea din data de 04.04.2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 în dosarul nr. 7387/301/2021”, potrivit decizie de luni a Judecătoriei Sectorului 3.

În cazul altor doi protestatari – Ştefan Luis Florin şi Cobuleanu George Alexandru, care sunt în arest la domiciliu din 4 aprilie -, judecătorul a admis cererea procurorilor de prelungire cu încă 30 de zile a măsurii preventive, din 4 mai până pe 2 iunie inclusiv.

Decizia nu este însă definitivă, iar contestațiile vor fi judicate la Tribunalul București, care va avea ultimul cuvânt.

Dosarul protestului violent din Piața Unirii

Instanța a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 14 protestatari și plasarea în arest la domiciliu a altor doi, în dosarul violențelor din Piața Unirii, din noaptea de luni spre marți (29-30 martie), când unii dintre manifestanți i-au atacat cu pietre pe jandarmi, au incendiat și au vandalizat tonomate.

Procurorii i-au identificat pe agresori din înregistrări video, fotografii și declarațiile jandarmilor pe protestatarii din Piața Unirii care, în noaptea de luni spre marți, au atacat jandarmi cu pietre și bucăți de asfalt, au spart tonomate și au furat din ele.

Unii dintre protestatari sunt adolescenți de 15-17 ani care au incitat la violențe și au fost în primele rânduri ale atacurilor, după cum a scris GÂNDUL.RO, în exclusivitate.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult