Prima pagină » Actualitate » Un ALIMENT de bază consumat în multe gospodării începe să devină un „lux” pentru mulți români după ce prețurile au explodat în supermarketuri

Un ALIMENT de bază consumat în multe gospodării începe să devină un „lux” pentru mulți români după ce prețurile au explodat în supermarketuri

Un ALIMENT de bază consumat în multe gospodării începe să devină un
Sursa foto: Profimedia images

Prețurile alimentelor continuă să crească, iar acest produs de bază din gospodăriile românilor nu face excepție. Deși este considerat un produs nesănătos, acesta rămâne extrem de consumat, chiar dacă prețul ei a crescut semnificativ în magazine.

Statisticile arată că un român consumă, în medie, trei kilograme de margarină pe an, în special la micul dejun. Dacă în trecut, margarina era considerată „mâncarea săracului”, înlocuind untul, mult mai scump pentru mulți, acum situația pare că s-a schimbat radical după ce prețurile au crescut vertiginos la rafturi.

În prezent, o cutie poate ajunge și la 13 lei, cu 17% mai mult față de luna februarie 2024.

Creșterea prețului margarinei afectează și alte produse de patiserie care o conțin, dar și alimente mai sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, care au devenit, la rândul lor, mai scumpe, potrivit Fanatik.

De ce este margarina considerată periculoasă pentru sănătate

Deși este un ingredient des folosit în bucătărie, specialiștii atrag atenția asupra efectelor sale negative asupra sănătății. Margarina conține uleiuri vegetale solidificate prin hidrogenare, proces ce duce la formarea de grăsimi trans, considerate periculoase pentru sistemul cardiovascular.

Se anunță scumpiri în lanț

Nu doar margarina s-a scumpit, ci și alte produse esențiale. Carnea de vită, brânzeturile pentru pizza și ingredientele utilizate pentru burgeri sau toast-uri au înregistrat creșteri semnificative de preț.

„Clienții cumpără mai puțin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, a declarat Sorin Tase, reprezentant al unui restaurant.

Și produsele nealimentare devin din ce în ce mai scumpe. De exemplu, detergenții au înregistrat majorări de preț de până la 10%, iar articolele de igienă cu până la 5%.

De asemenea, prețurile din restaurante sunt cu aproximativ 8% mai mari comparativ cu anul trecut.

„Acesta e doar începutul. Avem noi factori externi care vor pune presiune asupra prețurilor”, avertizează profesorul de economie Christian Năsulea.

Analiștii estimează că valul de scumpiri va continua, mai ales dacă Guvernul va crește taxele pentru a acoperi deficitul bugetar.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și