Un bărbat a murit după ce barca în care se afla, la un concurs de rafting pe râul Jiu, s-a răsturnat. Trei bărci cu 21 de persoane au fost implicate

Publicat: 02/04/2022, 17:12
Actualizat: 02/04/2022, 19:26

Trei bărci care participau la o competiție de rafting pe râul Jiu s-au răsturnat, iar salvamontiștii și echipajele pentru situații de urgență au primit apel pentru a acorda ajutor.

În urma apelului, două echipaje SMURD, o autospecială pentru transport victime multiple, două ambarcațiuni și trei ambulanțe SAJ din județul Gorj au plecat în misiunea de căutare-salvare persoane aflate în dificultate pe râul Jiu.

Pompierii salvatori gorjeni au fost solicitați să intervina după ce 3 bărci care făceau rafting pe râul Jiu s-au răsturnat.

Potrivit ISU Gorj, având în vedere numărul persoanelor implicate, în sprijinul echipejelor locale au fost dislocate 1 barcă de salvare, 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Hunedoara.

„La acest moment, unul dintre ocupanți a fost declarat decedat (barbat 35 de ani), o altă persoană (femeie 33 de ani) a fost transportată la spital în stare hipotermică și alte 20 sunt în evaluare medicală”, au transmis reprezentanții ISU Gorj.

Una dintre bărci s-a răsturnat din cauza curenților foarte puternici. O persoană a fost găsită în stop cardio-respirator, fiind resuscitată de către echipajele SMURD și SAJ.

Misiune de salvare pe ploaie cu grindină

Acțiunea de salvare a fost una dificilă, după cum au detaliat reprezentanții Salvamont România, care, pe lângă terenul accidentat, au fost nevoiți să facă față în avcele momente ș unei ploi puternice, cu fulgere și grindină.

„Accident la rafting pe raul Jiu în partea superioară a Defileului , în zona de trecere dintre județele Gorj si Hunedoara. Pe fondul unul râu la cote foarte mari, cu viitura puternica de pe versanți, trei bărci de rafting cu 22 de persoane s-au răsturnat intr-o zonă deosebit de greu accesibila. Majoritatea participanților au ieșit singuri la mal, în porțiunea cu sosea , o persoana a necesitat resuscitare și 6 persoane au ieșit pe malul opus șoselei . Pentru recuperarea acestora a intervenit o echipa de prim raspuns din partea Serviciului Public Județean Salvamont Gorj căreia i s-au alăturat doua echipe de sprijin din partea Salvamont Gorj și Salvamont Hunedoara. Cele 6 persoane s-au regrupat pe un versant și, pentru a ajunge la ele, salvamontiștii au urcat în amonte câțiva kilometri,  s-au întors prin tunelul de cale ferata, apoi au echipat cu corzi  zonele dificile, pe care s-au întors cu cei blocați. Acțiunea a fost dificila, datorita terenului accidentat si faptului ca în acele momente în zona a fost o ploaie puternica, cu fulgere și grindină”, au scris reprezentanții Salvamont România.

Cei 6 au fost coborâți cu măsuri de siguranță sporite întrucât toți aveau încălțăminte de rafting, improprie deplasării pe munte și au fost predați ambulanțelor sosite în zonă. Salvamontiștii din Gorj au mers apoi și au recuperat persoana decedată, rămasă pe malul apei, fiind necesara tracțiunea cu sisteme de reducere a forței, pe un perete înclinat de cca 30 de metri, au detaliat salvamontiștii, într-o postare pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi