Bărbat din Alba, condamnat la închisoare la o lună după deces. Furase lemne din pădure, pentru a-și încălzi mama bolnavă

Bărbat din Alba, condamnat la închisoare la o lună după deces. Furase lemne din pădure, pentru a-și încălzi mama bolnavă
Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede scăderea TVA la 5% pentru lemnele de foc / Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 13/07/2021, 18:03
Actualizat: 13/07/2021, 18:05

Dan Petruse, un bărbat de 41 de ani din  județul Alba a fost condamnat la închisoare cu executare, la nici o lună după decesul său. El murise anul acesta, pe 24 martie, iar un magistrat de la Judecătoria Câmpeni a dat sentința pe 15 aprilie, fiind acuzat că a furat lemne din pădure.

Mai mult, Biroul de Executări Penale de la instanţa din Câmpeni, Alba, şi-a dat seama că nu se poate pune în executare decizia… la începutul lunii iunie, scrie Adevărul.

Abia în data de 6 iunie 2021, instanţa a admis o contestaţie la executare şi a constatat stinsă executarea pedepsei de 240 zile închisoare, în regim de detenţie, stabilită prin sentinţa penală pronunţată la data de 15 aprilie 2021.

Cum s-a ajuns la sentința dată de instanță

Până să moară, Dan Petruse locuia împreună cu mama sa, grav bolnavă, în comuna Gârda de Sus. Dar pentru că veniturile familiei erau reduse, iarna era nevoit să taie copaci din pădure pentru a se încălzi.

Astfel, a fost prins – în cursul lunii iunie 2018 – când a tăiat și sustras trei arbori, cauzând un prejudiciu total de 1.748,60 lei. Este vorba despre doi arbori de esenţă foioase, specia fag, precum şi un arbore de esenţă răşinoasă.

Pe parcursul urmăririi penale, bărbatul a recunoscut şi a regretat fapta, declarând că a transportat arborii la domiciliul său, fiind folosiţi ca lemn de foc în gospodărie, unde o avea în întreţinere pe mama sa bolnavă şi trebuia să fie încălzită casa.

Instanţa i-a aplicat, în decembrie 2019, pedeapsa amenzii penale în valoare de 2.400 de lei, fiind obligat să achite și suma de 1.748,60 lei, reprezentând prejudiciul cauzat fondului forestier aflat în proprietatea statului.

Dar, pentru că nu avea bani suficienți, bărbatul nu a plătit amenda penală și, în iunie 2020, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanţa pentru ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa închisorii în regim de detenţie.

A fost realizată şi o anchetă socială de către reprezentaţii primăriei comunei Gârda de Sus, unde a fost evidenţiat faptul că bărbatul a avut, în perioada decembrie 2019 – decembrie 2020, o indemnizaţie de asistent personal de 1.540 de lei, cât timp a avut grijă de mama sa grav bolnavă. Bărbatul nu figura cu alte persoane în grijă şi singurul venit era acest ajutor.

”Instanţa reţine că persoana condamnată, cu rea credinţă nu a achitat amenda penală, nici măcar în parte, din probele administrate rezultând că a dispus de veniturile necesare achitării amenzii, chiar dacă în perioada ianuarie – decembrie 2020, a trecut printr-o situaţie mai dificilă, având în grijă pe mama sa, persoană cu handicap grav, care a decedat la 15.12.2020”, se arată în motivarea instanţei, citată de Adevărul.

Și astfel, ca urmare a neplății amenzii penale, pedeapsa s-a transformat în închisoare cu executare pentru 240 de zile. Hotărârea a fost pronunţată în 15 aprilie 2021, când Dan Petruse era deja decedat…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...