Un botoșănean a găsit în curtea sa o grenadă neexplodată care ar fi putut genera o tragedie în orice moment

Un botoșănean a găsit în curtea sa o grenadă neexplodată care ar fi putut genera o tragedie în orice moment
sursa foto: Facebook/ISU Botosani
Publicat: 02/05/2022, 18:45
Actualizat: 02/05/2022, 19:38

Un localnic din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a descoperit în curtea sa o grenadă de mână defensivă neexplodată. El a alertat autoritățile care s-au deplasat la domiciliul acestuia pentru a ridica obiectul explozibil.

Echipa pirotehnică a ISU Botoșani a constatat că muniția era în perfectă stare de funcționare și putea exploda la orice atingere mecanică.

Grenada a fost transportată, în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară, potrivit Btonline.ro.

O altă grenadă defensiva a fost găsită de un cetățean în timp ce executa săpături pentru amenajarea grădinii în satul Colceag din localitatea Inotești, alarma către ISU Prahova în  29 martie 2022.

Ulterior, barbatul a alertat echipajele de intervenție pentru executarea activității de asanare a teritoriului, precum și ridicarea materialului pirotehnic. Cel mai probabil elementul de muniție provine din Al Doilea Război Mondial, acesta fiind depozitat în vederea distrugerii împreună cu alte elemente de muniție.

Ce trebuie să faci dacă găsești muniție neexplodată

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

  • să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;
  • să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;
  • să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;
  • să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;
  • să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase