Un cutremur a lovit puternic Haiti. Cel puțin 304 de morți și 1.800 de răniți. Premierul a declarat stare de urgență

Un cutremur a lovit puternic Haiti. Cel puțin 304 de morți și 1.800 de răniți. Premierul a declarat stare de urgență
Foto: Captură YouTube
Publicat: 15/08/2021, 09:05
Actualizat: 15/08/2021, 11:19

Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,2 a lovit sâmbătă sud-vestul Haitiei, omorând cel puțin 304 de persoane și rănind alte cel puțin 1.800 în timp ce clădirile au căzut în moloz. Primul ministru Ariel Henry a spus că se grăbește să ajute în zonele în care orașele au fost distruse și spitalele copleșite de pacienți.

Epicentrul cutremurului s-a aflat la aproximativ 125 de kilometri de capitala Port-au-Prince.

Agenția de protecție civilă din Haiti a declarat pe Twitter că numărul morților a fost de 304, majoritatea în sudul țării, transmite CNN.

Prim-ministrul a declarat o stare de urgență de o lună pentru întreaga țară și a spus că nu va cere ajutor internațional până când nu se cunoaște amploarea daunelor. El a spus că unele orașe au fost aproape complet distruse, iar guvernul avea oameni în orașul de coastă Les Cayes pentru a ajuta la planificarea și coordonarea răspunsului.

„Cel mai important lucru este să recuperezi cât mai mulți supraviețuitori  de sub dărâmături”, a spus Henry. „Am aflat că spitalele locale, în special cel din Les Cayes, sunt copleșite de oameni răniți”.

El a spus că Crucea Roșie Internațională și spitalele din zonele neafectate ajută la îngrijirea răniților și a făcut apel la unități haitiene.

„Nevoile sunt enorme. Trebuie să avem grijă de răniți și fracturați, dar să oferim și hrană, ajutor, adăpost temporar și sprijin psihologic ”, a spus el.

Mai târziu, în timp ce urca într-un avion cu destinația Les Cayes, Henry a spus că dorește „solidaritatea structurată” pentru a se asigura că răspunsul a fost coordonat pentru a evita confuzia care a urmat cutremurului devastator din 2010, când ajutorul a fost lent pentru a ajunge la rezidenți după ce au ajuns până la 300.000. ucis.

Președintele SUA, Joe Biden, a autorizat un răspuns imediat și l-a numit pe administratorul USAID, Samantha Power, ca înalt oficial care coordonează efortul SUA de a ajuta Haiti. USAID va contribui la evaluarea pagubelor și va ajuta la reconstrucție, a spus Biden, care a numit Statele Unite drept „un prieten apropiat și durabil pentru poporul Haiti”.

Un număr tot mai mare de țări au oferit ajutor, inclusiv Argentina și Chile, care au declarat că se pregătesc să trimită ajutor umanitar.

Un parlamentar a fost ucis

Printre cei uciși în cutremur s-a numărat Gabriel Fortuné, un parlamentar și fost primar în Les Cayes. A murit împreună cu alți câțiva când hotelul său, Le Manguier, s-a prăbușit, a relatat ziarul haitian Le Nouvelliste.

Pe mica insulă Ile-a-Vache, la aproximativ 10,5 kilometri de Les Cayes, cutremurul a afectat o stațiune la malul mării, populară printre oficiali haitieni, lideri de afaceri, diplomați și lucrători umanitari. Fernand Sajous, proprietarul stațiunii Abaka Bay Resort, a declarat prin telefon că nouă din cele 30 de camere ale hotelului s-au prăbușit, dar a spus că erau vacante la acel moment și că nimeni nu a fost rănit.

Oamenii din Les Cayes au încercat să scoată oaspeții din dărâmăturile unui hotel prăbușit, dar, odată cu apusul soarelui, au reușit să recupereze doar trupul unei fetițe de 7 ani a cărei casă se afla în spatele facilității.

Rapoartele despre spitalele copleșite vin în timp ce Haiti se luptă cu pandemia și lipsa resurselor pentru a face față acesteia. Chiar luna trecută, țara a 11 milioane de persoane a primit primul său lot de vaccinuri coronavirus donate de SUA, printr-un program al Națiunilor Unite pentru țările cu venituri mici.

Richard Hervé Fourcand, fost senator haitian, a închiriat un avion privat pentru a muta persoanele rănite din Les Cayes în Port-au-Prince pentru asistență medicală. El a declarat pentru Associated Press că spitalul din Les Cayes era la capacitate.

Cutremurul a avut loc, de asemenea, la puțin peste o lună după ce președintele Jovenel Moïse a fost ucis, trimițând țara în haos politic. Văduva sa, Martine Moïse, a postat pe Twitter un mesaj prin care solicita unitatea între haitieni.

Eforturile de salvare au fost îngreunate de o alunecare de teren declanșată de cutremur care a blocat un drum major care leagă orașele Jeremie și Les Cayes, afectate de dureri, potrivit agenției de protecție civilă din Haiti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York