Un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete. Care sunt efectele pentru România

Un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete. Care sunt efectele pentru România
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 27/02/2022, 20:46
Actualizat: 27/02/2022, 20:48

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat, prin intermediul unui comunicat, „pentru România nu există în prezent motive de îngrijorare”, după ce – duminică – un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete.

La rândul său, Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine – SNRIU) a anunțat că depozitul respectiv nu a fost avariat şi măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiaţiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio ameninţare pentru public.

În acest depozit sunt păstrate deşeuri rezultate din utilizarea surselor de radiaţii în medicină, cercetare şi industrie, deşeuri cu radioactivitate scazută.

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a arătat că rachetele au lovit situl de eliminare a deşeurilor radioactive al filialei din Kiev a întreprinderii specializate de stat Radon.

„Sistemul automat de monitorizare a radiaţiilor a eşuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situaţiei radiaţiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului”, precizează Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, citat de Digi 24.

Amploarea distrugerilor nu a putut fi evaluat, dar primele estimări arătau că nu există niciun pericol pentru populaţie.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult