Un deputat propune ca românii care se întorc în țară din Diaspora să cumpere case la 1 euro

Un deputat propune ca românii care se întorc în țară din Diaspora să cumpere case la 1 euro
Publicat: 26/07/2021, 17:14

Un deputat propune ca românii care se întorc în țară să aibă posibilitatea să intre în posesia caselor abandonate, în schimbul prețului de 1 euro, un model implementat în Spania sau Italia. Reprezentanții partidului AUR spun că ”România se confruntă cu o criză demografică extrem de pronunțată”, iar casele abandonate ar trebui să intre  în posesia românilor stabiliți în Diaspora.

”Casele acestea sunt, în acest moment, peste tot în România. Sunt case abandonate, părăsite, și care ar trebui să revină, să facilităm legislativ intrarea lor în posesia primăriilor pentru ca acestea să fie puse la dispoziția celor care doresc să se reîntoarcă în locurile de baștină. Propunerea noastră vine în sprijinul comunităților de români din afara granițelor, din Diaspora.

Am dovedit că ne preocupă realmente această situație și această idee este implementată în Italia, în Spania, unde în zonele părăsite ți se oferă casă și loc de muncă pentru a repopula anumite zone care sunt depopulate.

România se confruntă cu o criză demografică extrem de pronunțată, iar acest subiect nu este în niciun fel tratat de către actuala coaliție sau de restul partidelor care s-au perindat la putere”, a povestit deputatul AUR, Dan Tanasă la Antena 3.

”Trebuie, în primul rând, să facilităm acordarea de terenuri pentru tineri, să își construiască case și trebuie să facilităm acest proces în care casele abandonate din toate zonele din România să intre mai ușor în posesia primăriilor, care la rândul lor să le pună la dispoziția celor care doresc să își construiască o casă sau să o consolideze.

Și în mod evident nu putem construi România pe care ne-o dorim decât împreună. Și schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Este primul pas. În loc ca în fiecare an să creștem numărul de permise acordate muncitorilor din Vietnam, din Pakistan, din Indonezia, România trebuie să găsească soluții urgente pentru ca cei 4 milioane de români care muncesc în Occident  să revină în țara lor natală unde au bunicii îngropați. AUR vine cu soluții concrete!”, a adăugat  Tanasă.

Dintre nenumăratele orașe italiene aflate în pierdere accelerată de populație sau cu probleme financiare care au ales să vândă case dărăpănate cu doar un euro, Sambuca di Sicilia a fost, fără îndoială, cel mai de succes, scrie CNN.

Programul ”o casă la 1 euro” a înregistrat un succes major

La doi ani de la programul din 2019, autoritățile locale primesc în continuare cereri de la străini interesați să cumpere una dintre casele scoase la vânzare la prețuri avantajoase ale orașului și au decis acum că este momentul potrivit să vândă încă aproximativ 20 de clădiri abandonate, dintre care multe sunt case adiacente, oferind cumpărătorilor o oportunitate de a cumpăra mai multe proprietăți.
Proprietățile alese, toate situate în vechiul cartier „saracen” din centrul istoric al Sambuca, au fost abandonate după ce un cutremur catastrofal a zguduit Valea Belice a Siciliei în 1968 și a devastat zona.
Tocmai au ieșit la licitație la un cost inițial de doi euro, pentru a fi vândute celui mai mare ofertant, așa cum a fost cazul în 2019. Noua schemă a fost lansată pe 15 iulie, iar formularele de cerere pot fi descărcate de pe site-ul orașului.
Procesul de înscriere se închide pe 5 noiembrie. Odată ce toate cererile sunt analizate și luate în considerare, va avea loc o licitație publică, probabil după câteva săptămâni.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”