VIDEO | Un incendiu puternic s-a produs la sediul Arhiepiscopiei Constanța. Ce a făcut ÎPS Teodosie în timp ce pompierii luptau cu flăcările

Publicat: 16/10/2022, 09:21
Actualizat: 16/10/2022, 11:23

Flăcări puternice au cuprins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mandarda sediului Arhiepiscopiei Tomisului. Echipajele de intervenție au lichidat incendiul mult după miezul nopții.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a anunțat, duminică, derularea evenimentelor din seara și noaptea trecută, de după apelul primit la prin care se sesiza că la clădirea Arhiepiscopiei Constanța are loc un incendiu.

„La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Constanța, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și polițiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Constanța, pentru asigurarea unui perimetru de siguranță în vederea unei intervenții eficiente și rapide a pompierilor, dar și pentru restricționarea traficului rutier, acolo unde situația a impus-o”, potrivit IPS Constanța.

Polițiștii au anunțat că în cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru distrugere din culpă, iar cercetările continuă, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Noi imagini surprinse din dronă, duminică dimineaţă, indică amploarea pagubelor provocate de incendiul puternic.

Întregul acoperiş și mansarda de la Palatul Arhiepiscopal, situat în imediata apropiere a Catedralei Sfinţii Petru şi Pavel, au fost distruse de flăcări. În plus, apa folosită de pompieri pentru stingerea flăcărilor s-a infiltrat în pereţi, asfel că este afectat și restul clădirii Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa, potrivit BZI.

Sursa foto: BZI

Mai multe ore de luptă cu focul

Pompierii au intervenit cu șapte autospeciale de stingere, autospeciale de lucru la înălțime sau de descarcerare, alături de echipaje SMURD și de ambulanță, a anunțat ISU Constanța

„În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1:27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative”, a transmis ISU Constanţa.

„La 21:52 prin apel la numărul unic de urgență 112 am fost solicitați să intevenim la un incendiu care a izbucnit la mansarda Arhiepiscopiei Constanța. La locul solicitării au fost alocate șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, cinci autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare, patru echipaje SMURD, trei autospeciale operative, o ambulanță SAJ, iar de la primărie și doi operatori privați din Comstanța au venit în sprijin trei cisterne cu apă și o autospecială de stingere cu apă și spumă”, a anunțat ISU Constanţa.

Și de la ISU Tulcea și ISU Ialomița au venit câte o autopsecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime, dar acestea au rămas în subunitățile ISU Constanța, pentru asigurarea altor intervenții în caz de nevoie.

Nu au fost victime care să necesite intervenție medicală sau transport la spital.

Responsabilii fac cercetări pentru a stabili ce a declanșat incendiul.

Decizia Arhiepiscopului Tomisului

Potrivit presei locale, Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, avea programată slujba de la ora 22.00, dar aceasta a început puțin mai târziu după ce mansarda sediului administrativ a fost cuprins de flăcări.

ÎPS Teodosie și enoriașii din Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel au rămas calmi și slujba s-a ținut în continuare, el rugând enoriașii să se roage alături de el pentru ca incendiul să nu se extindă și să fie stins.

„Încă nu începuseră slujba când a izbucnit incendiul. Noi ne-am dus la slujbă. Am stat cu Înalpreasfințitul. Nu s-a auzit explozie că au fost scoase la timp buteliile. A rămas cu lumânări, Înaltul ne-a rugat să rămânem să ne rugăm alături de el, pompierii și-au făcut datoria. Nu s-a întâmplat nimic, nicio victimă. ÎPS a rămas cu curaj până s-a terminat slujba”, au spus enoriașii după încheierea slujbei, citați de Ziua de Constanța.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase