Un lunetist român care luptă pe frontul din Ucraina dezvăluie ORORILE din teatrele de război: „De fiecare data când plec în misiune mă gândesc dacă mi s-a terminat sau nu norocul”

Un lunetist român care luptă pe frontul din Ucraina dezvăluie ORORILE din teatrele de război: „De fiecare data când plec în misiune mă gândesc dacă mi s-a terminat sau nu norocul”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/03/2023, 19:55
Actualizat: 05/03/2023, 21:38

Înrolat în Legiunea Străină încă de la începutul războiului, un lunetist român care a participat la eliberarea orașelor Harkov şi Izium povestește, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, despre armata de zombie a ruşilor, despre mercenarii Wagner care sunt forţaţi să lupte până la moarte, altfel sunt ucişi de proprii ofiţeri, dar şi despre norocul care l-a ţinut în viaţă până acum.

Pe frontul din Ucraina, războiul este mai sângeros ca niciodată, spune militarul român. Şi ucrainenii, şi ruşii au pierderi uriaşe. Oraşul Bahmut este disputat de ambele tabere, ruşii avansând greoi în ultimele săptămâni.

Ruşii ar fi controlat acest oraş, Yahidne, se înaintează din 3 direcții, din nord dinspre est şi sud. Pe partea ceealaltă ucrainenii şi-au păstrat un coridor de retragere. Lunetistul a povestit toate aceste lucruri într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Bărbatul spune că a plecat pe front pentru că îi este teamă că războiul ar putea ajunge la graniţa cu România. Speră că, ajutând armata Ucraineană, să-i oprească pe ruşi departe de locurile natale. Luptele sunt însă crâncene.

„Probabil o să mai reziste (n.r. în Bahmut), dar foarte puțin. Scopul este același pe toată linia frontului. Sa provocam cât mai multe pierderi și să ne pregătim pentru ofensiva în același timp”, spune lunetistul român.

El povestește că s-a aflat de mai multe ori la un pas de moarte.

„Da, un tanc a tras în poziția unde mă aflam, pentru că am tras eu primul în el. Am fost aruncat de suflul exploziei, nu am avut găuri în plus, mai mult vânătăi”, mai spune lunetistul român.

Militarul român spune că ucrainenilor le lipseşte tehnica de lupta, pentru a-şi recâştiga teritoriile ocupate ilegal de Federaţia Rusă. Au nevoie de lansatoare de rachete, tunuri de artilerie şi maşini blindate. Pe front, ruşii le sunt superiori numeric.

„Uneori ai impresia că e ceva filme cu zombie, că efectiv tragi în ei, de la 150 de metri şi chiar dacă ii nimerește în picior sau în mână, el continuă să avanseze. Nu-şi iau măsuri de protecția minime, adică să se acopere, cumva după clădiri, efectiv sunt Kamikaze!

Cât despre celebrii mercenari Wagner ai armatei ruse, soldatul român spune că mitul despre ei este mai mare decât ceea ce fac ei în realitate.

„Nu sunt înfricoșători, tot oameni, nu sunt Rambo. Ei au și alte reguli, mult mai dure și nu prea au de ales. Ei sunt forțați acolo, contractul lor. Sunt multe mărturii de la prizonierii pe care i-am luat din Wagner.

Ne zic tot felul de chestii. Ca nu au de ales, dacă se retrag sunt executați de proprii comandați. Sunt plutoane special făcute pentru ei. Dacă se retrag, să fie împușcați. Ori mor pe front, ori în cazarmă. Ca o recompensa, dacă împușcă un legionar și dovedesc asta primesc un bonus de 10.000 de dolari”, a mai spus lunetistul român.

Cu familia în ţară şi doar câţiva prieteni rămaşi în viaţă pe front, românul, lunetist în trupele speciale, speră să apuce întreg sfârșitul războiului şi să sărbătorească victoria Ucrainei.

„Eu am un renume pentru că în fiecare misiune merg fără vestă sau casca, e mai ușor să mă mișc, trebuie să mă mișc foarte mult, după fiecare foc îmi schimb poziția.

Ei zic că sunt ruda cu Dracula, pentru că sunt din Transilvania, am avut noroc de foarte multe ori. Mi-e din ce în ce mai frică. De fiecare data când plec în misiune ma gândesc dacă mi s-a terminat sau nu norocul” a mai spus lunetistul român în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer