Un nou virus foarte contagios se răspândește în rândul copiilor. Cum se manifestă „gripa tomatelor”

Un nou virus foarte contagios se răspândește în rândul copiilor. Cum se manifestă „gripa tomatelor”
Sursă FOTO: Pexels.com - Ilustrativ
Publicat: 19/08/2022, 22:22

Așa-numita „gripă a tomatelor” se răspândește în special în rândul copiilor și are simptome asemănătoare cu Covid-19, potrivit specialiștilor.

O infecție virală a fost întâlnită la peste 82 de copii cu vârste sub cinci ani. Din acest motiv cercetătorii au cerut un „management vigilent” al focarului, pentru a putea preveni răspândirea, potrivit jurnalului științific The Lancet.

Oamenii de știință au comparat acest nou virus cu Covid-19. Se pare că gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue.

Copiii prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu acestă gripă din cauza contactului social apropiat, atingerii suprafețelor murdare și introducerii obiectelor în gură.

Cercetătorii consideră nu consideră deocamdată acest virus un pericol pentru viață.

Simptomele gripei tomatelor

Specialiștii susțin că simptomele acestei gripe includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii.

Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare. Deocamdată, nu există niciun tratament pentru această boală, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor. Totodată, este recomandat Paracetamol și odihnă.