Un pilot, suspectat că intenționa să prăbușească un avion Cessna peste Catedrala Notre-Dame, a fost arestat

Un pilot, suspectat că intenționa să prăbușească un avion Cessna peste Catedrala Notre-Dame, a fost arestat
Publicat: 09/10/2021, 21:40

Un pilot suspectat că intenţiona să prăbuşească un avion peste Catedrala Notre-Dame din Paris cu un avion Cessna a fost arestat, joi, în capitala franceză.

Fost pilot al companiilor Air Liberte, Air Tahiti şi Royal Fly, bărbatul de aproximativ 50 de ani a fost reținut în zona bisericii Saint-Sulpice și se află în prezent în arest, relatează Le Figaro.

Poliţia a fost alertată cu privire la intenţia sa de către un apropiat al bărbatului.

Uneori bărbatul pilotează, de plăcere, un avion mic Cessna. „O să vezi, zilele următoare un avion se va prăbuşi peste Notre-Dame”, i-a spus pilotul prietenului său care a alertat poliţia.

O sursă apropiată dosarului a declarat că pilotul „are grave probleme psihiatrice” şi probabil va fi internat în curând în Infirmeria psihiatrică a Poliţiei.

La domiciliul bărbatului nu s-au găsit indicii că acesta urma să treacă la fapte.

Notre Dame a fost puternic afectată de un incendiu produs în 2019.

La doi ani de la incendiul care a mistuit acoperișul celebrei catedrale Notre-Dame din Paris, lucrările de reconstrucție au început.

Primul pas pentru reconstrucția acoperișului și a turnului Notre-Dame a fost faza de siguranță, care a început în vara anului 2019 și a durat până în noiembrie 2020.

Construcția a continuat până când a început pandemia. A avut loc o pauză de trei luni, la începutul anului 2020, dar construcția a fost reluată pe 8 iunie 2020, lucrătorii îndepărtând peste 300 de tone de schele arse care înconjurau turnul, care a durat până în decembrie 2020. Pentru a îndepărta schelele arse de pe acoperiș, a fost construită o structură secundară de grinzi metalice pe trei niveluri pentru a ajuta la prevenirea prăbușirii bisericii. 

În luna februarie au fost aduși mai mulți stejari, selectionați din toate regiunile Franței, pentru a fi folosiți la acoperișul bătrânei catedrale de peste 850 de ani.

Termen de cinci ani pentru restaurarea Catedralei Notre Dame

În zilele care au urmat incendiului din 15 aprilie 2019, care a cuprins bijuteria gotică a Parisului, președintele francez Emmanuel Macron a stabilit un termen de cinci ani pentru restaurare pentru 2024, când Parisul va găzdui olimpiadele de vară.

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat, în 2019, că nu poate promite că restaurarea Catedralei Notre-Dame va fi terminată în cinci ani, acest termen fiind doar „o ambiție” a președintelui țării, Emmanuel Macron, informează Euronews

Cu toate acestea, arhitectul șef al Catedralei Notre-Dame, Philippe Villeneuve, a declarat că restaurarea edificiului în cinci ani este posibilă dacă se va menține ritmul muncii din ultimul an.

Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experți „ambițios”. Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.

Lucrările planificate includ remodelarea esplanadei catedralei, care înainte de incendiu era vizitată în fiecare an de 20 de milioane de turiști.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase