Un român riscă zece ani de închisoare, după ce a furat o sticlă veche de scotch, în SUA

Un român riscă zece ani de închisoare, după ce a furat o sticlă veche de scotch, în SUA
Foto: Pixabay (ilustrativ) / The Cowboy State Daily
Publicat: 07/12/2022, 09:41

Românul este acuzat că a ascuns în pantaloni o sticlă de scotch de 8.000 de dolari, într-un magazin de băuturi alcoolice din Jacksonville, Mississippi.

Bărbatul a fost arestat trei săptămâni mai târziu, de o polițistă însărcinată, în timp ce se afla la cerșit pe stradă.

Marian Firu, în vârstă de 50 de ani, riscă zece ani de închisoare și o amendă de 10.000 de dolari, dacă va fi găsit vinovat.

În data de 2 noiembrie, agenții Departamentului de Poliție din Jacksonville au intervenit după un apel privind furtul unei sticle de scotch Dalmore, veche de 35 de ani, în valoare de 8.000 de dolari, dintr-un magazin, a declarat Lt. Russ Ruschill, directorul de comunicare al instituției.

Agentul Paul Jacobson a văzut pe camera de supraveghere „o persoană care seamănă foarte bine cu Firu”, care a luat o sticlă de pe raft și a îndesat-o în pantaloni.

Polițiștii au aflat ulterior identitatea bărbatului. În 21 noiembrie, Firu a fost prins de o polițistă, în timp ce se afla la cerșit pe străzile din Jacksonville.

Românul, prins de o polițistă gravidă

Ofițerul, al cărui nume nu a fost divulgat presei, a lucrat la anchetă, dar nu pe teren, deoarece era gravidă. După ce l-a depistat pe român, femeia l-a chemat în ajutor pe Jacobson și hoțul a fost arestat „fără incidente”.

Firu cerșea în SUA de mai multă vreme, a spus Ruschill. „În 1 noiembrie se afla la cerșit la colțul străzii”, a spus polițistul, adăugând că românul folosea un carton, pe care scria că are un fiu de 7 ani, bolnav de cancer. Martorii au declarat că Firu accepta bani de la trecători.

Nu s-a stabilit încă dacă românul are, într-adevăr, un fiu bolnav, dar Ruschill a precizat că nu este o prioritate, ținând cont că Firu este acuzat de furt.

Mai mult, oamenii legii nu sunt sigur că Firu cunoaște limba engleză. Polițiștii au apelat la un translator român, pentru a-i citi drepturile bărbatului, dar Firu nu a răspuns la nicio întrebare.

„A fost ciudat”, a spus Ruschill. „Nu a zis că vrea un avocat, nu a răspuns la întrebări”.

Până acum un an, cerșitul era ilegal în Jackson. Din cauza problemelor constituționale, municipalitatea a modificat legislația și permite activitatea de a cere bani de la trecători, pe stradă, pe baza unui permis.

Dacă Firu nu ar fi fost suspect în cazul furtului de scotch, poliția l-ar fi înștiințat cu privire la permisul respectiv, a spus Ruschill.

Firu nu a fost citat însă pentru că a cerșit în public, a spus Ruschill, potrivit The Cowboy Daily: „În mod normal, noi nu arestăm oameni pentru un furt de lichior. Totuși, fiind vorba de o sticlă de 8.000 de dolari, fapta devine o infracțiune de furt”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase