Un superiaht misterios, în valoare de 700 de milioane de dolari, este blocat într-un port toscan. „Toată lumea îl numește iahtul lui Putin, dar nimeni nu știe al cui este”

Un superiaht misterios, în valoare de 700 de milioane de dolari, este blocat într-un port toscan. „Toată lumea îl numește iahtul lui Putin, dar nimeni nu știe al cui este”
Sursa: Profimedia
Publicat: 09/03/2022, 16:49
Actualizat: 09/03/2022, 16:51

Un superiaht misterios, în valoare de 700 de milioane de dolari, este blocat într-un port toscan. Angajații care lucrează pe șantierul naval italian cred că o nava i-ar aparține lui Vladimir Putin, după ce autoritățile europene au pus sub sechestru și alte nave deținute de oligarhii apropiați de președintele Rusiei.

În Marina di Carrara, un mic oraș italian de pe coasta toscană, unul dintre cele mai mari, mai noi și mai scumpe superiact-uri din lume – numit Scheherazade – este verificat de poliția italiană. Este la fel de mare ca un distrugător de rachete, scrie The New York Times.

Iahtul, estimat de site-ul SuperYachtFan la un preț de aproximativ 700 de milioane de dolari, are două punți, iar în interior, fotografiile furnizate de un fost membru al echipajului arată o piscină cu un capac retractabil care se transformă într-un ring de dans. Există și o sala de sport complet echipată și accesorii placate cu aur în băi.

În lumea exclusivistă a celor mai mari superiahturi (doar 14 care au mai mult 140 de metri), Scheherazade este singurul al cărui proprietar nu a fost identificat în mod public. Acest lucru a generat speculații că ar putea fi un miliardar din Orientul Mijlociu sau un oligarh rus – chiar și Vladimir Putin.

Sursa foto: Profimedia

Căpitanul navei, Guy Bennett-Pearce, cetăţean britanic, a negat că Vladimir Putin deţine sau ar fi fost vreodată pe iaht. „Nu l-am văzut niciodată. Nu l-am întâlnit niciodată”, a spus el. El a adăugat, într-un interviu, că proprietarul acestuia nu se află pe nicio listă de sancțiuni. El nu a exclus că persoana ar putea fi rusă, dar a refuzat să spună mai multe despre identitatea proprietarului, invocând un „acord de confidențialitate”.

Căpitanul Bennett-Pearce a spus că anchetatorii italieni au venit la bord vineri și au examinat unele dintre documentele de certificare ale navei. „Se uită cu atenție. Ei se uită la fiecare aspect”, a spus el. „Aceștia nu sunt polițiștii locali care vin, aceștia sunt bărbați în costume închise la culoare.”

O sursă a povestit pentru NYT a confirmat că poliția financiară italiană a deschis o anchetă.

Luni seara, căpitanul Bennett-Pearce a spus că „nu are de ales” decât să predea autorităților italiene documente care dezvăluie identitatea proprietarului. El a spus că va face acest lucru marți și i s-a promis că totul va fi „confidențial”.

„Nu am nicio îndoială că acest lucru va scăpa vasul de toate zvonurile și speculațiile negative”, a scris el într-un mesaj transmis unui reporter al New York Times.

Misterul despre proprietarul navei a apărut deoarece – chiar și pentru lumea hiper-confidențială a superiahtingului – există un grad neobișnuit de secretomanie în jurul acestei nave. Nu numai că antreprenorii și membrii echipajului semnează acorduri de confidențialitate, ca pe multe superiahturi, dar nava are și un capac pentru a-și ascunde plăcuța cu numele. Iar când a ajuns pentru prima dată în port, angajații au ridicat o barieră metalică înaltă pe debarcader pentru a ascunde parțial iahtul privirilor curioase. Unii localnici au remarcat că nu s-a mai întâmplat acest lucruri în cazul altor bărci.

Iahtul „Scheherazade” este înregistrat într-un offshore

Săptămâna trecută, autoritățile franceze au confiscat iahtul Amore Vero de lângă Marsilia, în timp ce se pregătea să plece, susținând că este deținut de Igor Sechin, șeful companiei petroliere de stat ruse Rosneft. În Italia, poliția din Sanremo a reținut Lena, un iaht aparținând lui Gennady Timchenko, un prieten al lui Putin care controlează o companie exportatoare de petrol. În apropiere de Imperia, poliția a reținut și Lady M, un iaht aparținând lui Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia. Soarta Dilbar, unul dintre cele mai mari iahturi din lume despre care Statele Unite spun că îi aparține oligarhului Alisher Usmanov, este neclară. Se află în Hamburg, iar oficialii germani au spus că nava nu ar putea pleca, a raportat Bloomberg News.

Unele dintre cele mai mari superiahturi sunt deținute de ruși care nu sunt pe lista de sancțiuni. Al doilea ca mărime din lume, Eclipse, care are un sistem de apărare antirachetă și un mini submarin, este deținut de Roman Abramovici, miliardarul care își vinde pachetul de proprietate la clubul britanic de fotbal Chelsea.

Stabilirea dreptului de proprietate asupra activelor pe care cei bogați doresc să le țină ascunse este dificilă, mai ales fără un mandat, deoarece acestea sunt adesea păzite cu zel de bancheri și avocați privați și ascunse în companii offshore. Scheherazade este înregistrată în Insulele Cayman, iar proprietarul său, Bielor Assets Ltd., este înregistrat în Insulele Marshall.

Localnicii au propria lor teorie despre proprietatea navei

Unii localnici au auzit oameni de la bord vorbind rusă. „Scheherazada” este și titlul unei lucrări simfonice a compozitorului rus Nikolai Rimski-Korsakov.

„Toată lumea îl numește iahtul lui Putin, dar nimeni nu știe al cui este”, a spus Ernesto Rossi, un localnic. „Este un zvon care circulă de luni de zile.”

În Italia, expresia „iahtul lui Putin” a devenit prescurtare pentru o navă misterioasă și ultra-luxoasă. Este, de asemenea, o glumă printre zecile de membri ai echipajului, a spus căpitanul Bennett-Pearce. „Am auzit aceleași zvonuri.”

O altă navă, mai mică, Graceful, a fost mult timp legată de președintele rus și este cunoscută drept „iahtul lui Putin”. A fost urmărită plecând din Germania către portul rusesc Kaliningrad cu doar câteva săptămâni înainte de invazia Ucrainei.

Vladimir Putin pare să aibă o înclinație pentru marile bărci de agrement. El a fost fotografiat pe iahturi din nordul Rusiei până la Marea Neagră, în sud. În luna mai 2021, el și Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, au făcut o croazieră pe un iaht în stațiunea Soci, la Marea Neagră.

Sursa: Profimedia

Constructorul Scheherazade, Lurssen Group, al cărui site web promite clienților „confidențialitate deplină”, a refuzat să comenteze situația.

„Desigur, toate comenzile și proiectele Grupului Lurssen și ale filialelor sale sunt tratate în conformitate cu legile și reglementările în vigoare”, a declarat Oliver Grun, purtătorul de cuvânt al companiei.

Aproximativ 70% din echipajul Scheherazade este rus, a spus căpitanul Bennett-Pearce. Și în fiecare dintre ultimele două veri, a navigat spre Soci, ultima dată la începutul lunii iulie 2021, potrivit MarineTraffic, un furnizor de top de analiză maritimă.

Construcția navei a fost gestionată de Imperial Yachts, o companie din Monaco care, a raportat Reuters, gestionează Amore Vero, iahtul confiscat al domnului Sechin.

Un fost membru al echipajului, care a vorbit sub anonimatul, a spus că cei care lucrau pe vas l-au numit „iahtul lui Putin”.

Fostul membru al echipajului a furnizat fotografii cu listele de membri ai echipajului atât internaționali, cât și ruși. The Times a contactat, prin intermediul rețelelor de socializare, telefonic sau prin e-mail, cel puțin 17 dintre ei, dar doar o mică parte au răspuns.

Unul dintre ruși a spus doar că a lucrat la Șeherazada, invocând un acord de confidențialitate. O altă persoană a spus că ar fi periculos să vorbească despre asta. Un bărbat a negat că a servit pe vas; un altul a spus că nu a mai lucrat pe mare de 25 de ani.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?