Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unui blogger pentru discreditarea armatei ruse și a războiului purtat de aceasta în Ucraina

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unui blogger pentru discreditarea armatei ruse și a războiului purtat de aceasta în Ucraina
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 24/05/2022, 19:19

Un tribunal de la Moscova a ordonat marţi reținerea bloggerului rus Mihail Nake. Bărbatul este acuzat că a difuzat „informaţii false” despre forţele armate ruse și a discreditat ofensiva acesteia în Ucraina.

Tribunalului Basmani din Moscova este cel care a dispus reţinerea lui Mihail Nake. Bărbatul deține un canal de Youtube, cu peste 700.000 de abonaţi, și postează zilnic filmulețe în care vorbește despre ororile comise de ruși în Ucraina. Acum, tânărul este pasibil de o pedeapsă de mulţi ani de închisoare.

Această infracţiune a fost definită în legislaţia rusă imediat după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie. Potrivit legii, este interzisă folosirea termenilor  „război” sau „invazie”, sau orice astfel de expresie asociată cu ofensiva rusă sau acuzarea armatei ruse de crime de război.

Până în acest moment, numeroşi opozanţi ai regimului de la Moscova, precum şi simpli internauţi care au criticat războiul purtat de Rusia în Ucraina au fost dați în urmărire penală sau au fost deja încarceraţi. Printre aceștia se numără opozantul Vladimir Kara-Murza și artista Alexandra Skocilenko.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a evidențiat acest fenomen în evaluarea sa din 16 mai. ISW relata că bloggerii militari ruși postează analize sceptice cu privire la ofensivele din Donbas, în acord cu evaluările occidentale privind eșecurile militare rusești.

Igor Strelkov, unul dintre bloggerii ruși, a afirmat că ofensiva rusă în ceea ce privete cucerirea Donbasului a eșuat și că nu a fost eliberată „nici măcar o singură așezare mare”. Strelkov a mai spus și că este puțin probabil ca forțele rusești să elibereze Donbasul până la vară, iar trupele ucrainene își vor menține pozițiile din jurul orașului Donețk.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a menționat că dezamăgirea continuă a bloggerilor militari pro-ruși față de efortul de război rusesc poate alimenta nemulțumirea din interiorul Rusiei.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase