Un val de căldură extremă va aduce chiar și 45 de grade în sud-estul Europei. România, printre țările afectate

Un val de căldură extremă va aduce chiar și 45 de grade în sud-estul Europei. România, printre țările afectate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/07/2021, 12:20

Ultimele zile ale acestei luni si primele zile ale lunii august vor aduce un val intens de căldură în zona de sud-est a Europei.

Temperaturile urmează să depășească pragul de 40 de grade Celsius în unele zone și vor ajunge chiar și la 45 de grade Celsius în Grecia, informează Digi24, care citează severe-weather.eu.

În acest context, există riscul de izbucnire a unor incendii de vegetație în Peninsula Balcanică.

Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. În vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune.

Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.

Vârful de temperatură este așteptat să depășească 40 de grade Celsisus. În unele zone ale sudului peninsulei balcanice, sudului Italiei și altor părți ale Mediteranei se așteaptă temperaturi chiar de 45 de grade Celsius.

Valul de căldură va afecta și România

Acest val de căldură extremă va afecta părți ale Italiei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, României, Bulgariei și Greciei.

Masa de aer uscat va crește puternic potențialul de aprindere a vegetației din regiunile sudice ale Europei, mai ales în contextul în care regiunea a fost afectată și de secetă.

De altfel, insula italiană Sardinia este deja afectată de incendii puternice de pădure.

De asemenea, și Turcia a început să se confrunte cu incendii de vegetație.

Meteorologii au anunțat că Bucureştiul şi șase judeţe din țară se vor afla joi, vineri şi sâmbătă sub Cod portocaliu de caniculă. Vor fi temperaturi de până la 40 de grade, cu disconfort puternic. De asemenea, în 10 județe vor fi vijelii puternice și grindină.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 şi 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase