Într-o locație populară printre români au fost descoperite roșii cu Salmonella. Experți din domeniul siguranței alimentare au emis un avertisment în rândul cetățenilor cu privire la fructul consumat frecvent în salate.
Oficialii din domeniul sănătății au avertizat asupra prezenței bacteriei Salmonella în roșii. Datele indică o creștere a cazurilor de Salmonella potențial mortală asociată cu acest fruct des cumpărat și consumat de cetățeni. Peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit, în 2024, iar cel puțin 14 dintre acestea au ajuns internate în spital, fiind infectate cu 2 tulpini ale virusului care provoacă diaree.
Roșii cu Salmonella au fost descoperite în Marea Britanie, o locație populară printre cetățenii români. Autoritățile de supraveghere a sănătății și siguranței din Marea Britanie au precizat că astfel de cazuri au fost raportate pe întreg teritoriul. Testele au arătat că în toate cazurile infecția a fost cauzată de tulpinile rare de Salmonella Blockley, denumită și S. Blockley, și Salmonella Strathcona. Tulpina de Salmonella Blockley a fost depistată mai des în Asia. Salmonella este un grup de bacterii care infectează intestinele animalelor de fermă. De obicei, sunt atfectate ouăle și carnea.
În anumite cazuri, infectarea cu Salmonella ar putea deveni fatală. În general, simptomele apar între 12 și 72 de ore. Conform datelor, în anul 2024, au fost confirmate 81 de cazuri de infectare cu Salmonella Blockley. Testele efectuate în laborator au confirmat infectarea care a provenit în urma consumului de roșii. Dintre cele 81 de cazuri, 14 pacienți au ajuns spitalizați. Cercetările au sugerat că textura roșiilor le poate face mai predispuse la bacterii. Apa contaminată folosită pe măsură ce roșiile cresc poate răspândi Salmonella, arată Dailymail.co.uk.
Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)